L'atac rus a Ucraïna
Internacional 05/06/2023

Primers senyals de la contraofensiva ucraïnesa? Rússia diu que ha repel·lit un assalt "a gran escala" a Donetsk

Kíiv admet que ha passat a "accions ofensives" en algunes zones, però nega que siguin part d'una gran operació de contraatac

4 min
Un soldat ucraïnès a la regió de Khàrkiv, a prop de la frontera amb Rússia, aquest diumenge.

BarcelonaEls rumors sobre l'inici de la contraofensiva ucraïnesa sonen cada vegada més fort. Aquest dilluns el ministeri de Defensa de Rússia ha assegurat que ha repel·lit una "ofensiva a gran escala" de l'exèrcit ucraïnès en cinc sectors del front de Donetsk, i les autoritats imposades per Moscou a les zones ocupades de la regió de Zaporíjia també han informat d'una intensificació dels atacs. Kíiv, però, nega que això sigui part de la contraofensiva que fa mesos que prepara, sinó només "accions ofensives" puntuals. De fet, però, tampoc s'espera cap anunci oficial quan l'operació comenci. En les últimes hores Ucraïna ha deixat clar que no té intenció de fer cap anunci a bombo i plateret del contraatac amb el qual pretén recuperar territori envaït per les forces russes.

En un comunicat publicat a Telegram, el ministeri de Defensa rus ha afirmat que les seves tropes han causat més de 250 baixes a l'exèrcit de Kíiv i han destruït 16 tancs en l'ofensiva ucraïnesa al sud de Donetsk, que va començar aquest diumenge al matí. En l'assalt hi van participar sis batallons mecanitzats i dos de tancs, segons la mateixa font. "L'objectiu de l'enemic era trencar les nostres línies defensives en la que consideraven la part més vulnerable del front", diu el missatge del ministeri, que assegura que les forces ucraïneses "no han aconseguit el seu propòsit". També ha informat que el cap de l'estat major rus, Valeri Gueràssimov, que lidera l'operació militar a Ucraïna, era en aquella zona en el moment de l'assalt ucraïnès.

L'informe militar diari de l'estat major d'Ucraïna s'ha limitat a assenyalar que hi havia 29 combats a les regions de Donetsk i Lugansk. I el Centre de Comunicació Estratègica de les forces armades ucraïneses ha qualificat les informacions russes d'"operacions informatives psicològiques" a canals russos de Telegram i xarxes socials per crear una sensació de fracàs sobre l'esperada contraofensiva. "Els propagandistes russos difondran informació falsa sobre la contraofensiva, les seves direccions i les pèrdues de l'exèrcit ucraïnès encara que no hagi començat la contraofensiva", ha dit en un comunicat.

En la mateixa línia, la viceministra de Defensa d'Ucraïna, Hanna Maliar, ha afirmat a Telegram que les forces ucraïneses estaven "passant a accions ofensives" en algunes àrees del front, però ha negat que això sigui part d'una gran operació. "Per què els russos estan difonent activament informació sobre una contraofensiva? Perquè necessiten distreure l'atenció de la seva derrota als voltants de Bakhmut", ha argumentat. Ha assegurat que l'àrea al voltant d'aquesta ciutat (ara ja, fantasma) continua sent l'"epicentre" de la batalla i que l'exèrcit de Kíiv "està movent-se per un front bastant ample".

Els txetxens tornen a entrar en combat

El comandant de les forces terrestres d'Ucraïna, Oleksandr Sirski, també ha afirmat que el seu exèrcit continua "avançant" a prop de Bakhmut, que va caure a mans russes fa dues setmanes, després de mesos d'una lluita sagnant liderada, per part de Rússia, pel grup de mercenaris Wagner. El seu fundador, Ievgueni Prigojin, ha lamentat aquest dilluns que les tropes ucraïneses han tornat a prendre part de la localitat de Berkhivka, al nord de Bakhmut, un fet que ha qualificat de "vergonyós". Alguns bloguers russos que analitzen l'evolució de la guerra han informat de combats en diversos punts del front est, especialment al voltant de Vuhledar, a uns 150 quilòmetres al sud-oest de Bakhmut.

RÚSSIA

Bélgorod

Kíiv

UCRAÏNA

Berkhivka

Bakhmut

Donbass

Màrinka

Evolució

dels fronts

Zaporíjia

Vuhledar

Localitats on s'han intensificat els combats

Territori ocupat per Rússia abans del 24/2/2022

Presència de tropes russes

mar d’Azov

Territori recuperat per Ucraïna

RÚSSIA

Bélgorod

UCRAÏNA

Berkhivka

Bakhmut

Donbass

Màrinka

Zaporíjia

Vuhledar

mar d’Azov

Crimea

mar Negre

Evolució

dels fronts

Localitats on s'han intensificat els combats

Territori ocupat per Rússia abans del 24/2/2022

Presència de tropes russes

Territori recuperat per Ucraïna

RÚSSIA

Bélgorod

UCRAÏNA

Berkhivka

Bakhmut

Donbass

Màrinka

Zaporíjia

Vuhledar

mar d’Azov

Crimea

mar Negre

Evolució dels fronts

Localitats on s'han intensificat

els combats

Territori ocupat per Rússia

abans del 24/2/2022

Presència de tropes russes

Territori recuperat per Ucraïna

En aquesta zona també hi ha enfrontaments a Màrinka, als afores de Donetsk, on des de la setmana passada lluiten les unitats especials txetxenes Ajmat, que han substituït els mercenaris de Wagner com a tropes d'assalt al front est.

Combats a Zaporíjia

Paral·lelament, les autoritats imposades per Moscou a la regió de Zaporíjia han assegurat que l'exèrcit ucraïnès ha reprès les operacions a la zona. "Aquest matí les forces armades d'Ucraïna se'ns han tirat a sobre en quantitats més grans que ahir. Els atacs s'estan duent a terme més a l'est. La situació és alarmant", ha escrit Vladímir Rogov, un dels representants prorussos a Zaporíjia, que ha afegit que en alguns punts del front les tropes ucraïneses estan fent esforços "més grans i organitzats" per intentar trencar les defenses russes.

Zaporíjia és, de fet, una de les zones clau de l'anunciada contraofensiva ucraïnesa. El gran objectiu final de Kíiv és recuperar la península de Crimea, annexionada il·legalment per Moscou el 2014, i per això necessita obrir-se pas cap al mar d'Azov i trencar el corredor terrestre entre Rússia i Crimea a través de les regions ara ocupades. L'ofensiva del mes de novembre a Kherson ja va suposar un pas en aquesta direcció, tot i que insuficient, ja que encara hi ha una gran part del territori del sud i l'est del país ocupat per les forces russes.

Veïns de la localitat ucraïnesa de Vovchansk, a la frontera amb la província russa de Bélgorod.
Un vehicle blindat a la localitat ucraïnesa de Vovchansk, a la frontera amb la província russa de Bélgorod.

Continuen els atacs a territori rus

Mentrestant, continuen els atacs i les incursions a territori rus. La Legió per la Llibertat de Rússia i el Cos de Voluntaris Russos, formats per ciutadans russos opositors al règim de Vladímir Putin, han assegurat que han capturat alguns soldats russos a la regió de Bélgorod, a prop de la frontera, on la setmana passada van protagonitzar la primera incursió de combatents proucraïnesos en territori rus. Des de llavors, pràcticament cada dia s'han produït atacs a Rússia, principalment a localitats frontereres, dels quals Moscou acusa Kíiv, tot i que el govern ucraïnès nega que hi estigui involucrat. El líder txetxè Ramzan Kadírov ha ofert les seves tropes al Kremlin per defensar la regió de Bélgorod, la més afectada.

Aquest dilluns, un atac amb drons ha provocat un incendi en una instal·lació energètica en aquesta província fronterera. També han caigut dos aparells no tripulats en una carretera a la regió de Kaluga, a prop de Moscou, segons el seu governador, Vladislav Xapxa, que ha detallat que no s'ha produït cap explosió.

stats