Internacional 27/04/2023

Rússia "destrueix tots els edificis de Bakhmut" perquè els soldats ucraïnesos no tinguin des d'on defensar-se

Almenys un mort i 23 ferits en l'atac a un bloc de pisos a Mikolaiv

3 min
Una vista aèria mostra la destrucció de la ciutat Bakhmut

BarcelonaL'exèrcit rus està arrasant la ciutat ucraïnesa de Bakhmut, a l'est de la regió del Donbass, que des de fa nou mesos és l'escenari d'una batalla que tant Ucraïna com Rússia han qualificat de "carnisseria". La protagonitzen unitats d'elit de l'exèrcit ucraïnès i mercenaris del grup rus Wagner.

L'estat major ucraïnès ha explicat aquest dijous que els combats estan ofegant la ciutat i algunes localitats veïnes. Almenys una dotzena de pobles haurien estat atacats amb artilleria russa, tot i que les forces de Wagner haurien fracassat en l'intent de conquerir dos pobles.

Per la seva banda, el portaveu dels destacaments ucraïnesos de l'est ha explicat a la televisió pública que en les últimes 24 hores les forces russes han fet 324 atacs d'artilleria sobre Bakhmut. "Els russos estan destruint tots els edificis de Bakhmut per evitar que els nostres soldats els puguin fer servir com a fortificacions", ha dit Serhí Txerevatii. També s'han multiplicat els atacs al front del nord-est, als voltants de la regió de Kúpiansk.

La batalla de Bakhmut

I mentre continuen els combats, gairebé no queda res de Bakhmut, que abans de la guerra tenia 70.000 habitants. La localitat s'ha convertit en el principal objectiu de l'atac rus i de la resistència ucraïnesa. Wagner insisteix que ja controla el 80% del sòl urbà, tot i que els ucraïnesos encara controlen una carretera que els permet fer incursions i mantenir l'abastiment, encara que alerten que no tenen prou munició.

"Unitats enemigues ben entrenades s'han llançat dins de Bakhmut, i una contraofensiva dels ucraïnesos és inevitable", deia dimecres en un vídeo el líder de Wagner, Ievgueni Prigojin. I és que la batalla també té una dimensió simbòlica i política: és l'emblema de la capacitat dels ucraïnesos de resistir davant d'una força militar molt superior i de defensar la regió del Donbass.

Estratègicament, Kíiv ha explicat que és l'últim front urbà que separa l'exèrcit rus d'una zona a camp obert, i que la cruenta batalla està servint per delmar les forces russes, tant humanes com materials. Però la "carnisseria" ho és per als dos bàndols.

Un periodista mort i un altre de ferit a Kherson

D'altra banda, aquesta nit hi ha hagut un atac amb míssils russos en un edifici residencial de Mikolaiv, al front del sud, entre Crimea i Odessa, que ha deixat almenys un mort i 23 ferits, entre els quals una criatura, segons Kíiv. El president Volodímir Zelenski ha difós un vídeo de l'edifici en flames i ha explicat que Rússia ha disparat quatre míssils Kalibr des del mar Negre contra edificis residencials, un edifici històric i un edifici alt. Els Kalibr són projectils d'alta precisió, de manera que és difícil creure que l'atac a objectius civils no sigui deliberat. "L'invasor no para de demostrar que el principal objectiu d'aquesta guerra és el terror i la destrucció dels ucraïnesos", ha dit Zelenski.

Aquest dijous també s'ha fet públic que un periodista ucraïnès, Bohdan Bitik, va morir ahir en un atac a Kherson, al sud del país. Bitik anava amb el reporter de La Repubblica Corrado Zunino, que va resultar ferit, segons ha explicat ell mateix. Segons el diari italià, els periodistes van ser atacats "molt probablement per franctiradors russos". Segons Zunino, el periodista ucraïnès duia una jaqueta amb una insígnia amb la paraula premsa.

Una "nova etapa" entre Ucraïna i la Xina

En l'àmbit diplomàtic, el primer ministre ucraïnès, Denís Xmihal, ha considerat aquest dijous que la primera conversa entre Zelenski i el seu homòleg xinès, Xi Jinping, des de l'inici de la invasió "obre una nova etapa en les relacions" entre els dos països. "Estic convençut que és un bon començament per al desenvolupament positiu de les nostres relacions al futur", ha afirmat des de Roma, on ha participat en un acte amb periodistes internacionals.

Xmihal no ha volgut posicionar-se sobre un possible paper mediador de la Xina a través del denominat pla de pau de Xi, però ha remarcat les línies vermelles de Kíiv: "Tenim el nostre propi camí cap a la pau, la fórmula Zelenski. Sabem perfectament què és l'alliberament d'Ucraïna: tots els territoris dins de les fronteres del 1991 han de ser lliures".

L'OTAN ja ha entregat el 98% dels tancs promesos a Ucraïna, uns 230

El secretari general de l'OTAN, Jens Stoltenberg, ha assegurat aquest dijous que els aliats de l'Aliança Atlàntica ja han entregat un 98% dels tancs que van prometre a les tropes ucraïneses. "Més de 1.550 vehicles blindats, 230 tancs i altre equipament, inclús molta munició", ha dit Stoltenberg en roda de premsa aquest matí des de Brussel·les.

A més, Stoltenberg ha recordat que a la pròxima cimera de l'OTAN a Vílnius (Lituània) els aliats tenen previst reforçar el seu suport militar a Kíiv amb un programa de "diversos anys" vista. "Els aliats de l'OTAN han proporcionat a Ucraïna un suport sense precedents", ha remarcat el secretari general de l'Aliança Atlàntica.


stats