Regne Unit
Internacional 04/10/2023

Rishi Sunak obre una campanya electoral d'un any presentant-se com el canvi necessari

El 'premier' aposta per la prohibició total del tabac a llarg termini i suprimeix l'alta velocitat entre Birmingham i Manchester

4 min
El primer ministre britànic Rishi Sunak i la seva dona Akshata Murthy.

LondonEl primer ministre britànic, Rishi Sunak, ha tancat aquest dimecres a Manchester el congrés anual del Partit Conservador obrint, a la pràctica, una llarguíssima campanya electoral, probablement d'un any. I ho ha fet amb un doble salt mortal, presentant-se davant els delegats i, per extensió, dels electors, com el veritable canvi que necessita el país i la política britànica. Un canvi imprescindible, ha dit, després de "trenta anys d'un sistema polític que incentiva la decisió fàcil, trenta anys d'ambició retòrica que aconsegueix poc més que un titular a curt termini". "Per què? –s'ha preguntat–. Perquè el nostre sistema polític està massa centrat en l'avantatge a curt termini, no en l'èxit a llarg termini". Sunak ha fet tres grans anuncis durant l'hora de discurs: la polèmica supressió d'un tram de l'alta velocitat, la reforma de l'educació secundària i la il·legalització a llarg termini del tabac.

Però el problema per a Sunak és de credibilitat. Perquè dels trenta anys que ha posat en qüestió, la gran majoria, entre 1990 i 1997, i del 2010 fins ara, el govern ha estat en mans del seu partit. L'esmena a la totalitat de les darreres dècades de la vida de Westminster no ha inclòs conscientment el període de Margaret Thatcher, 1979-1990, durant el qual els tories també van controlar Downing Street. No debades, Sunak ha citat la Dama de Ferro en el seu discurs. En l'imaginari de la política de les Illes, la premier es veu com un agent de canv, i Sunak s'hi ha volgut comparar.

Amb tot plegat, doncs, el primer ministre ha tirat els daus amb l'esperança que surti el set i que els britànics creguin que pot complir totes les promeses que els ha fet, quan el seu partit ha demostrat els darrers tretze anys que és incapaç de complir-les en sanitat, en educació, en immigració o, per exemple, en habitatge. La campanya electoral ha començat oficiosament i Sunak ha llançat el gambit. En el pitjor dels casos, captarà l'atenció informativa durant les 24 hores vinents i poca cosa més. En el millor dels casos, sempre que s'estigués vint anys al poder, capgiraria el país com un mitjó.

La xarxa de transport del nord

El més esperat dels anuncis ja se sabia: la cancel·lació del tram de l'alta velocitat entre Birmingham i Manchester, una inversió de 36.000 milions de lliures que ha promès que es destinaran "a centenars de nous projectes de transport al nord del país", Anglaterra, bàsicament. "Avui, aquest partit posa les necessitats del poble britànic en primer lloc. Hem pres la decisió que molts haurien d'haver pres abans. Acabem amb el drama de l'alta velocitat i, en lloc seu, ens embarcarem en un programa d'inversió estatal a gran escala per a infraestructures que la gent realment utilitza i desitja". Ha parlat, entre altres coses, de la connexió est-oest i de la millora de carreteres i de la línia Manchester-Bradford i Manchester-Liverpool.

El que no ha fet Sunak ha estat explicar per què un quilòmetre d'alta velocitat costa al Regne Unit deu vegades més del que costa a França, com dilluns va admetre el ministre del Tresor, Jeremy Hunt. Però ara cal esperar a la lletra petita i al programa d'inversions i com es concreten, si és que s'arriben a concretar mai.

Avantatge clar dels laboristes

A finals d'aquest mes farà un any que el premier és al poder. Fins ara ha volgut aportar estabilitat al govern i l'any que resta vol, sobretot, marcar una agenda política que permeti establir diferències amb els laboristes, que tenen un avantatge de 20 punts a les enquestes. Ja ho va fer fa un parell de setmanes quan va diluir alguns dels objectius de la política d'emissions zero, allargant la vida dels cotxes de benzina i dièsel cinc anys. Ara apunta a la reforma de l'educació secundària com un altre dels seus objectius, una política que podria arribar a consensuar amb els laboristes, però que els sindicats de mestres ja han avisat que és impossible de dur a la pràctica perquè no hi ha prou professors per passar d'impartir tres assignatures a cinc entre els 16 i els 18 anys.

El tercer gran anunci recorda el dels laboristes quan van prohibir el tabac als pubs. El de Sunak és més ambiciós i molt més difícil de fer realitat. Perquè pretén arribar a una societat lliure del fum del tabac, advocant per la prohibició total a llarg termini. "Proposo que en el futur augmentem l'edat per poder fumar un any cada any. Això vol dir que un nen que avui tingui 14 anys mai podrà comprar legalment una cigarreta i que ell i la seva generació creixin sense fumar". Amb tot, donarà llibertat de vot als seus diputats quan la iniciativa es debati al Parlament, abans de les eleccions de l'any vinent.

La idea, contra la qual ja s'ha manifestat la seva antecessora, Liz Truss, suposaria que en uns setanta anys, si es té en compte les característiques de la piràmide de població, el Regne Unit es convertiria en un país lliure de fum, almenys el del tabac. La política està inspirada en la de Nova Zelanda. Ara mateix, sembla més un brindis al sol, poc més que un titular, fruit de la mateixa ambició retòrica que criticava a l'inici del discurs. Una hora, doncs, per definir poc més que una direcció, sempre que Sunak guanyi les eleccions del 2024.

L'altra gran novetat de la cloenda del congrés ha estat la presentació del primer ministre, que l'ha feta la seva dona, Akshata Murthy. Paraules llegides i redactades per un speech writer, amb acudits calculats, als quals Sunak també ha correspost amb un acudit. "Gràcies per la introducció i gràcies per ser sempre al meu costat. La meva dona, realment, la millor de les decisions a llarg termini per a un futur brillant que he pres mai". "Decisions a llarg termini per a un futur brillant" ha estat l'eslògan del congrés.

stats