Estats Units
Internacional 13/02/2024

El Senat dels Estats Units aprova el nou paquet d'ajuda militar a Ucraïna, però els trumpistes anuncien un bloqueig

El republicà Mike Johnson, president de la Cambra de Representants, diu que no pensa portar la llei a debat

Karoun Demirjian / The New York Times
3 min
Mike Johnson, president de la Cambra de Representants dels Estats Units, en una imatge d'arxiu

WashingtonEl nou paquet d'ajuda militar a Ucraïna i Israel dels Estats Units s'ha aprovat aquest dimarts al Senat. La llei, que preveu uns 95.000 milions de dòlars en ajuts, però, podria acabar bloquejada a la Cambra de Representants. A la cambra alta, disset republicans s'han unit a la majoria dels demòcrates per guanyar l'última votació prèvia per 66 vots a 33. Però la majoria dels republicans i Donald Trump, en campanya per ser candidat a la presidència, s'oposen frontalment al paquet.

Mike Johnson, republicà i president de la Cambra de Representants, que és l'òrgan que ha d'aprovar la mesura després del seu pas pel Senat, ha afirmat no tenir cap intenció de portar-la a debat a la cambra baixa estatunidenca. "Els republicans de la Cambra de Representats hem sigut clars: sense canvis en la política fronterera del país per part del Senat, la Cambra treballarà des de la seva pròpia perspectiva en aquests assumptes", ha assegurat.

Trump i els seus aliats havien pressionat els republicans del Senat perquè no donessin suport a la mesura, que preveu uns 60.000 milions de dòlars per a Ucraïna, 14.000 milions per a Israel i 10.000 milions d'ajut humanitari a zones de conflicte, inclosos els palestins a Gaza. El rebuig dels republicans reflecteix un canvi en la mirada del partit, que tradicionalment ha donat suport a la projecció internacional del poder i els principis democràtics estatunidencs.

Treballs de reparació d'un tanc, la setmana passada al nord d'Ucraïna

Des de la seva campanya, Trump va felicitar els republicans que van tombar una primera versió de la llei. L'expresident va dir que és "estúpid" oferir paquets d'ajuda i no préstecs, i va encoratjar que Rússia fes "el que li roti" (whatever the hell they want) amb els membres de l'OTAN que no inverteixin prou en la seva autodefensa.

Aquesta oposició, però, no ha impedit que un grup de republicans al Senat tiressin endavant la iniciativa. "Si continua així durant dos anys, Putin perdrà. I això val 60.000 milions de dòlars o 600.000 si cal", ha declarat el senador republicà Thom Tillis. Tillis tampoc creu que l'escepticisme dels votants republicans sigui prou raó per no donar suport a la llei. "Quan hi ha un problema amb els meus votants, parlo amb ells dels fets i els desmenteixo els rumors –diu–, i llavors ja no tinc un problema amb les bases del partit".

Reticències d'alguns republicans

Molts republicans que s'oposen a la llei argumenten que la mesura prioritza conflictes estrangers al problema migratori dels Estats Units. Tot i això, la setmana passada, el vot dels republicans va tombar una versió prèvia de la legislació que relacionava el paquet d'ajudes amb una sèrie de mesures que endurien la política fronterera del país.

"Ens envaeixen per la nostra frontera, i tot el que fa el Senat és aconseguir els diners, muntar-los a un avió, preparar el xampany i volar a Kíiv", s'ha queixat el senador republicà Rand Paul.

Alguns republicans oposats a la llei dubten que Ucraïna pugui aconseguir l'avantatge enfront de Rússia. És el cas del senador Ron Johnson, que diu que Putin és "un criminal de guerra malvat, però no perdrà al camp de batalla". D'altres, com el senador J.D. Vance, creuen que la mesura vol evitar que Trump retalli el paquet d'ajuda si guanya les eleccions. "Els demòcrates estan preparant el terreny per posar traves al seu govern [de Trump]", ha escrit Vance en una circular enviada als seus companys de partit.

Els demòcrates han avisat els republicans que votar en contra d'aquest paquet d'ajuda només dona ales a Rússia perquè continuï colpejant Ucraïna al camp de batalla i que la decisió d'oposar-s'hi els perseguiria. "Tot el món recordarà el que el Senat faci aquests dies", ha dit el senador i líder de la majoria demòcrata del Senat, Chuck Schumer. "Si algú pensa que Putin s'aturarà a Ucraïna està ignorant els advertiments de la història: l'apetit dels autòcrates és insaciable", ha assegurat.

Els republicans han insistit durant mesos que no donarien suport a un paquet d'ajuda a Ucraïna tret que el president Biden o les cambres legislatives estatunidenques implementessin mesures per controlar la immigració a la frontera sud-oest del país. El fracàs a l'hora d'aprovar la llei quan sí que incloïa mesures per a la frontera, però, va tornar a posar el focus en Ucraïna i alguns republicans van canviar de parer i van donar suport a Kíiv.

El senador Mitch McConnell, líder de la minoria republicana del Senat, ha carregat contra la facció contrària a Kíiv del seu propi partit. "Hi ha cercles on s'ha posat de moda ignorar els interessos i les responsabilitats globals que tenim com a poder mundial. És una pèrdua de temps, i no té cabuda al Senat dels Estats Units", ha assegurat.

Els republicans que rebutgen la llei han intentat també proposar esmenes, sense èxit. "No hem pogut fer-ne ni una, el procés no ha estat just", s'ha lamentat el senador republicà Mike Lee.

stats