El Regne Unit dona llum verda a una vacuna bivalent contra l'òmicron i la soca original del covid 19

La farmacèutica Moderna també treballa en una altra injecció combinada contra la grip i el virus que va desfermar la pandèmia

3 min
Un sanitari administra una vacuna contra la covid.

LondresEl Regne Unit s'ha convertit aquest dilluns en el primer país del món a donar llum verda a una vacuna contra el coronavirus específicament dissenyada per combatre no només la soca original de Wuhan, sinó també la variant òmicron, la més estesa a hores d’ara a Europa amb totes les seves diferents subvariants, i la més contagiosa.

La vacuna, elaborada per la farmacèutica nord-americana Moderna, una de les dues companyies que ha utilitzat l'innovador sistema de RNA missatger per desenvolupar-la, formarà amb tota probabilitat part de la campanya de reforç al país de cara a l’hivern, que inclourà tots els majors de 50 anys i els grups d'alt risc. En principi, només caldria una dosi anual.

L'autorització condicionada es basa en dades d'un assaig clínic preliminar que ha demostrat, després d'injectar-lo a 437 persones, que la nova vacuna és millor neutralitzant la variant òmicron que una dosi de l'original de Moderna. També hi ha dades inicials que apunten que sembla ser més eficaç contra les subvariants BA.4 i BA.5. Les dades dels assajos publicades al juny mostren que la vacuna ofereix una protecció tan bona contra la forma original d’òmicron (BA.1) com ho va ser la primera contra la soca original del SARS-CoV-2.

L'Agència Reguladora de Medicaments i Productes Sanitaris (MHRA) ha assegurat que es podrà utilitzar per a dosis d'adults, ja que havia complert els estàndards de qualitat, seguretat i eficàcia. En donar a conèixer la notícia, June Raine, directora executiva de la MHRA, ha afirmat: "La primera generació de vacunes covid-19 que s'utilitzen al Regne Unit continua oferint una protecció important contra la malaltia i salvant vides. Però el que ens proporciona aquesta vacuna bivalent és una eina més precisa al nostre arsenal per ajudar-nos a protegir-nos d'aquesta malaltia a mesura que el virus continua evolucionant. Tenim una estratègia de vigilància integral per controlar la seguretat de totes les vacunes covid-19 aprovades al Regne Unit i això inclourà l'aprovada avui".

Moderna ja ha emmagatzemat uns tretze milions de dosis de la vacuna bivalent, i les té a punt per al seu lliurament. La companyia també espera rebre aviat l'autorització per a una vacuna combinada contra la grip i el covid per a l'hivern vinent, així com una vacuna triple contra el covid, la grip i el virus respiratori sincitial (RSV) per a l'hivern del 2024-25.

Vint-i-sis milions de persones

El programa de reforç de l'hivern britànic inclou uns 26 milions de persones, començarà el mes que ve i el Comitè Conjunt de Vacunació i Immunització anunciarà ben aviat com es desplegarà la nova vacuna. El programa de reforç inclourà la immunització del personal sanitari i d'atenció social, tots els majors de 50 anys, cuidadors, persones de cinc anys o més que viuen amb persones immunodeprimides i aquelles que tenen altres condicions de salut que les posen en major risc, incloses les dones embarassades.

Fins ara, totes les vacunes en ús contra el covid-19 es basaven en la variant original. "El nostre disseny de nanopartícules lipídiques ens permet posar més d'una soca a l'interior [de la vacuna]; per tant, n'hem posat fins a sis a la mateixa partícula lipídica perquè puguem mantenir la soca original. Podríem mantenir una soca òmicron i afegir-hi una altra soca. Podem ser molt flexibles en la nostra manera d'abordar-ho", ha revelat Darius Hughes, director general de Moderna al Regne Unit.

Això permetrà també el desenvolupament de vacunes contra les subvariants d’òmicron BA.4 i BA.5, que combinen les soques dominants d'òmicron amb l’original. Les dades sobre resultats d’assaig s'enviaran al regulador britànic el mes vinent. 

stats