Regne Unit
Internacional 05/05/2011

El referèndum sobre la reforma electoral divideix la societat i el govern britànics

Els liberals, grans defensors del 'sí', han criticat la duresa de la campanya pel 'no' dels seus socis conservadors

Albert Castellví
2 min
Nick Clegg i la seva dona, Míriam González Durantes

BarcelonEls ciutadans britànics decideixen avui en referèndum si es modifica o no l'actual sistema electoral, en un clima de divisió no només entre la societat sinó fins i tot en el si del govern. El Partit Liberal, que lidera el viceprimer ministre Nick Clegg, va posar com a condició per entrar a un executiu amb els conservadors de David Cameron la celebració d'aquest referèndum, en el qual es juga les seves aspiracions d'augmentar notablement la seva presència al Parlament.

Els conservadors, però, han fet una dura campanya a favor del no, que el ministre d'Energia, el liberal Chris Huhne, va criticar en la darrera reunió de l'executiu, ja que considera que inclou acusacions personals contra Nick Clegg. Mentrestant, des del partit liberal creixen les veus que reclamen una sortida del govern en cas d'una victòria del no, que segons els últims sondejos és força previsible. Segons informa l'ACN, Diumenge, el Sunday Times donava una victòria de 10 punts als partidaris de mantenir el sistema actual, mentre que el Mail on Sunday pronosticava una victòria del no per 18 punts de diferència.

Per la seva banda, el Partit Laborista es mostra oficialment partidari del a la reforma electoral, tot i que més per debilitar el govern de Cameron que per convenciment polític. De fet, alguns membres del partit s'han desmarcat d'aquest posicionament, i es mostren clarament a favor del no. En general, sembla que el cas no ha generat gaire expectació entre la ciutadania, i no s'espera una participació gaire elevada.

El nou sistema electoral que avui es vota en referèndum permetria que la representació parlamentària dels partits fos més proporcional al nombre de vots obtinguts per cada formació. Actualment, els diputats britànics són escollits en circumscripcions uninominals per un sistema totalment majoritari, en el qual el candidat que obté més vots en cada circumscripció és elegit, i s'ignoren els vots que reben els altres candidats. L'opció proposada consisteix en un model de vot alternatiu en el qual cada ciutadà pot votar per més d'un candidat, en un ordre de preferència. En cas que cap candidat no arribi al 50% dels vots en primera instància, el menys votat s'elimina i es compten els vots de la segona opció. Se segueix aquest procediment fins que algun dels candidats obtingui la majoria absoluta dels vots de la circumscripció.

El referèndum d'avui coincideix amb les eleccions als parlaments d'Escòcia, Gal·les i Irlanda del Nord, i amb les municipals a Anglaterra.

stats