Internacional 16/03/2017

La Unió Europea respira alleujada pel senyal holandès contra els extremistes i antieuropeus

Merkel: "Ha estat un bon dia per a la democràcia"

Ara
2 min
Un grup celebra la victòria de l"esperança enfront de l'odi" a Holanda, a la porta de Brandenburg de Berlín.

BarcelonaLa Unió Europea (UE) s'ha llevat aquest dijous alleujada amb la derrota del PVV de Geert Wilders a les eleccions holandeses, considerades com el primer assalt en la lluita contra el populisme xenòfob en un decisiu any electoral a Europa. França, a l'abril, i Alemanya, a la tardor, tindran també uns comicis en què les formacions antiimmigració parteixen amb bones perspectives electorals.

A Holanda, el partit de Wilders s'ha quedat curt davant les expectatives i les enquestes preelectorals, i s'ha quedat amb 20 diputats amb el seu discurs a favor de l'expulsió dels musulmans i la promesa d'un referèndum per a la sortida dels Països Baixos de la Unió Europea. El primer ministre, el liberal Mark Rutte, s'ha proclamat guanyador, malgrat que ha perdut vuit escons.

Rutte camina pel centre de l'Haia, camí del Parlament, després de saber els resultats electorals.

A Brussel·les, els resultats holandesos han suposat una gran tranquil·litat per al futur del projecte, a les portes que el Regne Unit de Theresa May invoqui l'article 50 que desencadeni el Brexit. El president de la Comissió Europea, Jean-Claude Juncker, ha estat el primer de felicitar el primer ministre Rutte, per un triomf electoral "contra els extremistes" i "a favor d'Europa i en contra dels extremistes".

L'amenaça extremista

També el president del Parlament Europeu, l'italià Antonio Tajani, s'ha adreçat directament a Rutte per felicitar-lo per la seva victòria, amb un curt "Felicitats" a través del seu compte personal de Twitter.

França2005 els dos països rebutgessin via referèndum la Constitució Europeaultradretana Marine Le Penuna trobada de formacions contràries a la Unió Europea

socialista François Hollande"clara victòria contra l'extremisme",valors d'obertura, de respecte

Alemanya,empat tècnic entre democristians i socialdemòcratesAlternativa per a Alemanya (AfD)

Sigmar Gabriel bon senyal per a Europa

Angela Merkelelevada participació"clar senyal" acusacions i retrets "totalment inacceptables""Ha estat un bon dia per a la democràcia"

expresident del Parlament Europeu Martin Schulz

Paolo Gentiloni

25 els actes de commemoració del 60è aniversari del Tractat de Roma

Moviment 5 Estrelles30% dels vots en unes futures eleccions Beppe Grillo abandonat la seva primera proposta de convocar un referèndum

Mariano Rajoy

stats