L'atac rus a Ucraïna
Internacional 19/03/2023

Putin visita Mariúpol, ocupada i devastada per les bombes russes

El president rus trepitja per primera vegada territori ucraïnès ocupat des de l'inici de la guerra, en un desafiament al TPI

3 min
El president rus, Vladímir Putin, amb el viceprimer ministre rus, Marat Khusnullin, a Mariúpol.

BarcelonaEl president rus, Vladímir Putin, ha trepitjat aquest dissabte a la nit, per primera vegada des de l'inici de la invasió, territori ucraïnès ocupat per les forces russes. Després de la visita sorpresa a Crimea, el mandatari rus es va desplaçar fins a Mariúpol, una ciutat que va quedar devastada després de patir un ferotge setge rus durant els primers tres mesos de guerra. Les autoritats ucraïneses calculen que almenys 22.000 persones hi van morir.

Segons han informat els mitjans estatals russos, Putin va volar amb helicòpter fins a Mariúpol, a les costes del mar d'Azov, i després va visitar diverses zones de la ciutat. Alguns vídeos difosos per mitjans estatals mostren el president rus conduint un cotxe i saludant un grup de residents. També es va passejar per l'edifici de la Sala Filharmònica de Mariúpol, un edifici que els oficials russos haurien fet servir per retenir soldats ucraïnesos en gàbies construïdes expressament, segons va denunciar l'ajuntament de la ciutat i organitzacions humanitàries com Amnistia Internacional. Els veïns que va visitar el president rus viuen al barri de Nevski, una nova zona residencial construïda per l'exèrcit rus després que fos destruït el que hi havia pels seus atacs constants a la ciutat. Els primers veïns s'hi van traslladar el setembre passat, segons les agències russes. Putin també ha aprofitat el viatge per reunir-se amb el comandament del seu exèrcit a Ucraïna, inclòs el cap de l'estat major, Valeri Gueràssimov, que des del gener està al capdavant de la guerra.

Aquest és el viatge en què Putin s'ha acostat més al front de batalla d'Ucraïna, que es concentra al sud i l'est del país. Mariúpol –que va caure a mans russes a mitjans de maig després d'una de les batalles més sagnants de la guerra– forma part de la província de Donetsk, una de les quatre que Rússia es va annexionar il·legalment el setembre passat. Abans de l'inici de la invasió, en aquesta ciutat hi vivien unes 500.000 persones i just després de l'ocupació es calculava que n'hi quedaven unes 100.000, moltes atrapades i amb greus problemes de desabastiment d'aigua potable, aliments i medicaments.

L'Ajuntament de Mariúpol a l'exili ha condemnat la visita de Putin en un missatge a Telegram: "El criminal internacional Putin ha visitat l'ocupada Mariúpol. Ha observat la «reconstrucció de la ciutat»... de nit. Probablement per no veure la ciutat, assassinada pel seu «alliberament», a la llum del dia".

"El criminal sempre torna a l'escena del crim", ha afegit Mykhailo Podolyak, assessor del president ucraïnès, Volodímir Zelenski. "Quan el món civilitzat anuncia l'arrest del «director de guerra» (VV Putin) si travessa les fronteres, l'assassí de milers de famílies de Mariúpol va anar-hi a admirar les ruïnes de la ciutat i les tombes. Cinisme i falta de remordiment", ha afegit a Twitter.

En la mateixa línia que Podolyak, alguns analistes han considerat aquesta visita del mandatari rus com un desafiament, perquè es produeix poques hores després que el Tribunal Penal Internacional emetés una ordre de detenció internacional. El tribunal de la Haia l'acusa de ser responsable de crims de guerra comesos a Ucraïna, en concret, de la deportació il·legal de nens i del seu trasllat il·legal del territori d'Ucraïna al de la Federació Russa. El govern de Kíiv calcula que unes 16.000 criatures n'han sigut víctimes. Moltes d'elles, precisament, eren de Mariúpol.

stats