Putin justifica l’atac a Ucraïna per mantenir Rússia “independent" i "forta"

El president rus no ha fet cap gran anunci en el discurs del Dia de la Victòria contra els nazis

4 min

MoscouNo hi ha hagut anuncis destacats que facin presagiar una escalada en l'ofensiva russa Ucraïna, però tampoc res que faci intuir una desescalada. En la tradicional desfilada a la plaça Roja de Moscou del 9 de maig, en què es commemora la victòria sobre l'exèrcit nazi a la Segona Guerra Mundial, el president de Rússia, Vladímir Putin, ha intentat justificar el que el Kremlin anomena "operació militar especial a Ucraïna". Segons el president rus, ha sigut una decisió "forçada, adequada i oportuna". En contra del que molts s'esperaven, el líder del Kremlin no ha fet cap gran anunci: ni ha decretat la mobilització general, ni ha declarat formalment la guerra. I és que la situació sobre el terreny continua estant lluny d'un triomf per al Kremlin. Putin s'ha limitat a repetir els arguments habituals de la seva propaganda i ha reiterat que l'amenaça de l'OTAN era "inacceptable" per a Rússia. Potser el més significatiu del discurs ha sigut que hagi reconegut que ajudarà les famílies dels soldats russos morts a Ucraïna.

Al seu discurs no hi han faltat retrets cap a Occident i cap a l’Aliança Atlàntica, als quals acusa de planejar una invasió a Rússia. L’home fort del Kremlin ha dit que Europa “no vol escoltar Rússia” sinó que vol envair-la, “inclosa Crimea”. Putin insisteix que Ucraïna era una amenaça per a Rússia: “Kíiv deia que podia aconseguir armament atòmic i l'OTAN va començar a explorar territoris propers a nosaltres, i això representava una amenaça evident per al nostre país i les nostres fronteres", ha dit. El president ha assegurat que la invasió era necessària per mantenir Rússia "independent" i "forta".

El Dia de la Victòria rememora la dura ferida que va suposar per a l'URSS perdre 26 milions de vides (gairebé 8 milions de les quals ucraïneses) durant la Gran Guerra Patriòtica, que és com se sol anomenar a Rússia a la Segona Guerra Mundial. El 9 de maig és la celebració nacional russa més important, fins i tot per sobre del que és oficialment el Dia de Rússia, el 12 de juny. Un dels ciutadans que hi participava era Aleksei, que explica que “per als russos aquesta festa ha sigut pràcticament l’única que és familiar i nacional”. "Abans era el dia que recorda els morts a la guerra contra el feixisme, ara és una celebració que per desgràcia no és la victòria final contra els nazis”, afirma, en al·lusió als arguments del Kremlin que asseguren que la seva "operació militar especial" busca "desnazificar" Ucraïna. Per a Aleksei, el d'avui “és un dia d’espera fins a la victòria final, ja que gairebé tot Europa està una vegada més al costat dels nazis i la propaganda del nazisme i la glorificació dels seus partidaris (com el batalló militar ucraïnès Azov) ocults ha superat Goebbels en la seva falsedat i sofisticació”.

Menys armes i menys públic

Per motius tècnics, la desfilada ha sigut menys lluïda que altres anys. Menys vehicles han passat pels carrers de Moscou, ja que una bona part són a Ucraïna. Mentre que altres anys prop de 200 blindats i tancs circulaven pel cor de la capital, aquest any només uns 130 feien acte de presència. Esperant veure els vehicles militars i les tropes, hi havia menys gent que en altres ocasions, inclosa la del 2020 en plena pandèmia global de coronavirus. A més, els avions, que es preveia que sobrevolarien la plaça Roja formant una Z, no han volat. Les raons adduïdes, les males condicions atmosfèriques. En altres poblacions russes tampoc hi ha hagut presència d’aeronaus, les grans absents d’aquesta jornada.

En el discurs, Putin ha demanat un minut de silenci pels russos morts a la Segona Guerra Mundial i també pels soldats russos morts al Donbass, la regió de l'est d'Ucraïna on una part del territori es va autoproclamar independent i després va demanar l'annexió a Rússia. El president rus ha dit que això va provocar tensions amb l'OTAN i els estats europeus i que el seu govern va "instar Europa a arribar a un acord", però que Europa no van voler escoltar-los. Segons Putin, de fet, Occident "estava preparant una acció de càstig al Donbass". I és per això que ha reblat: "Tot ens indicava que havíem de lluitar". "Estem lluitant per defensar la nostra terra i el seu futur", ha afegit, i, en un gir del discurs oficialista, ha reconegut que "la mort de cadascun dels soldats i oficials és dolorosa" i que l'estat farà tot el possible per ocupar-se de les seves famílies.

Veterans i convidats assisteixen a la desfilada militar del Dia de la Victòria a la plaça Roja, al centre de Moscou.

Com era previsible, Putin ha tornat a glorificar el passat soviètic de Rússia i ha tornat a presentar el seu país com una fortalesa amenaçada per Occident, responsable de tots els seus problemes des de la descomposició de l'URSS, el 1991. Posant Rússia en un lloc de víctima que es defensa i repetint la retòrica sobre una Ucraïna que no reconeix com a país i que és només una amenaça neonazi, el Kremlin intenta justificar l'agressió.

L’Andrei, que no ha assistit a l’esdeveniment, no combrega amb el discurs oficial: “Per a nosaltres, és un símbol de llibertat, d'alliberament. Una festa de l’amistat entre pobles, que s’han unit per un mateix objectiu”. Tot i així, opina que “ara celebrar el Dia de la Victòria no té sentit a Rússia”. "En el nom del nostre país estan destrossant ciutats, la població civil del nostre poble germà!”, diu. Desitja que “aquest infern pari i les guerres a la Terra no comencin de nou”, i està segur que “es podrien resoldre els problemes amb els països veïns d’una manera diferent, sense haver de fer aquests sacrificis”.

Els llançadors de míssils balístics intercontinentals de Rússia Iars desfilant per la plaça Roja durant la desfilada militar del Dia de la Victòria al centre de Moscou.
stats