Internacional 30/12/2022

Putin convida Xi Jinping a visitar Rússia

Els dos mandataris es reuneixen virtualment per mostrar la "fortalesa de la seva aliança", segons el Kremlin

ARA
2 min
Vladímir Putin s'ha entrevistat virtualment amb Xi Jinping aquest divendres.

BarcelonaEl president rus, Vladímir Putin, ha convidat el president xinès, Xi Jinping, a fer una visita d'estat a Rússia a principis de l'any vinent. Durant una reunió virtual dels dos mandataris, aquest divendres, el líder rus ha volgut escenificar la bona sintonia amb el xinès i en una intervenció inicial de vuit minuts retransmesa per les càmeres de la televisió estatal ha dit de manera efusiva a Xi Jinping: "L'esperem, estimat president, estimat amic, l'esperem la primavera vinent en una visita d'estat a Moscou. Això demostrarà a tot el món la força dels llaços entre Rússia i la Xina en temes clau". Segons Putin, les relacions són "les millors de la història" i "suporten dignament tota prova, demostren maduresa i estabilitat i continuen ampliant-se".

Els mitjans estatals xinesos, en canvi, no han esmentat la invitació de Putin i han subratllat que Pequín mantindrà el seu posicionament "objectiu i just" davant la guerra a Ucraïna, una intervenció militar que no ha condemnat però a la qual tampoc ha donat suport explícitament.

Putin, en canvi, ha destacat l'objectiu d'impulsar la cooperació militar amb la Xina, un punt que tampoc esmenta la informació de l'emissora estatal xinesa CCTV. La declaració introductòria de Xi Jinping durant la trobada, que també ha estat retransmesa en directe, ha estat molt més curta que la de Putin i en un to més pragmàtic. Tot i això, Xi també ha anomenat el seu homòleg "estimat amic".

El creixent aïllament internacional de Rússia després de la invasió d'Ucraïna l'ha abocat a la recerca de nous mercats i ha fet que superi l'Aràbia Saudita com a principal proveïdor de petroli de la Xina. Pocs dies abans de llançar el que Moscou encara anomena una "operació militar especial", Putin i Xi havien signat una associació estratègica "sense límits" en la qual expressaven els seus recels compartits cap a Occident.

"Tu i jo compartim les mateixes opinions sobre les causes, el curs i la lògica de la transformació en curs del panorama geopolític global, davant de pressions i provocacions sense precedents d'Occident", ha dit el president rus al xinès. Tot i fer servir un to més neutre, Xi ha manifestat també la determinació per augmentar la cooperació estratègica amb Rússia en el context del que considera una situació "difícil" al món.

stats