Europa

Punys americans i barres de ferro: l'extrema dreta francesa surt al carrer per l’assassinat d’un adolescent

Desenes d'ultres armats s'enfronten a la policia amb crits racistes contra els sospitosos del crim

3 min
Els líders polítics francesos demanen una marxa contra l'antisemitisme

ParísJoves d'extrema dreta han provocat el caos i han aterrit durant aquest cap de setmana els habitants de Rumans d'Isèra, un municipi de 33.000 habitants situat a cent quilòmetres al sud de Lió. Vestits de negre, amb passamuntanyes i armats amb barres de ferro, bats de beisbol i punys americans, desenes d'ultres van recórrer dissabte a la nit i diumenge a la tarda els carrers de la Monnaie, el barri d'aquesta ciutat on viuen els presumptes autors de l'assassinat, fa poc més d'una setmana, d'un adolescent de 16 anys a Crépol, un petit poble veí. Els ultres caminaven pel barri amb crits de "França és nostra", van cremar mobiliari urbà i es van enfrontar a la policia. "Sense violència no hi ha canvis. Estigueu preparats per a la guerra, no hi ha cap més solució", desafiava un dels militants d'extrema dreta als micròfons de France Bleu.

La manifestació es va convocar a través de les xarxes socials poc després de la detenció dissabte de nou joves, tres d'ells menors d'edat, per la seva presumpta vinculació a la baralla durant un ball popular que va acabar amb la vida del noi, Thomas, el 19 de novembre a Crépol. Dos adolescents més de l'entorn de la víctima mortal van resultar greument ferits. La policia no ha confirmat la identitat dels detinguts, però mitjans conservadors francesos n'han revelat els noms i asseguren que són d'origen àrab i la majoria viuen al barri de la Monnaie de Rumans d'Isèra, una zona desafavorida i vinculada al tràfic de drogues.

El motiu que va desencadenar la baralla no és clar. La policia investiga els fets i ara per ara només hi ha les dues hipòtesis que apunten els mitjans francesos: segons alguns testimonis, el grup de joves que va protagonitzar la baralla amb armes blanques van anar al ball expressament per atacar els adolescents que hi havia a la festa. Ho demostraria el fet que la majoria portaven navalles i que alguns amics de la víctima asseguren que els atacants van entrar al ball quan ja s'acabava, amb crits de "venim a matar blancs". Altres fonts són més prudents i sostenen que alguns dels joves atacants haurien arribat a la festa molt abans de la baralla i que una discussió hauria desencadenat l'atac.

Risc de desestabilització

En tot cas, el suposat origen dels detinguts i el fet que la víctima fos un estudiant blanc ha provocat la reacció violenta dels ultres, encoratjats per les manifestacions també violentes de la setmana passada a Irlanda per uns fets que tenen un cert paral·lelisme amb el cas de França. "No es tracta només d'una baralla a la festa d'un poble. És un drama que corre el risc de desestabilitzar la nostra societat", advertia aquest dilluns el portaveu del govern francès, Olivier Véran, que s'ha desplaçat fins a Crépol.

La dreta i l'extrema dreta franceses han aprofitat l'assassinat de l'adolescent per vincular immigració i inseguretat. "El Thomas va ser atacat per una banda que volia matar blancs. Ja no estem segurs enlloc", assegurava el líder dels Republicans, Eric Ciotti a BFMTV. El líder d'extrema dreta Éric Zemmour també es referia a l'assassinat en un missatge a X: "Els pròxims no seran amb ganivets, seran amb armes automàtiques. No ho enteneu? La guerra d'Algèria no s'ha acabat". L'extrema dreta espanyola també s'ha fet eco de la notícia. La diputada de Vox Rocío de Meer parlava "d'una manada d'africans" per referir-se als suposats autors del crim.

Partits d'esquerres han criticat les paraules dels líders de la dreta i ultradreta. "La mort del Thomas com a pretext. L'odi racista com a mòbil. La violència com a mitjà", lamentava el líder socialista Olivier Faure.

stats