Internacional 01/03/2021

Protestes a Hong Kong contra el judici a 47 activistes opositors per haver organitzat unes primàries

És el grup més gran d’acusats des que va entrar en vigor la nova llei de seguretat nacional

Javier de la Sotilla
3 min
Els manifestants s'han congregat aquest dilluns a l'exterior del tribunal de West Kowloon

BarcelonaProp d’un miler de persones s’han reunit aquest dilluns davant d’un tribunal de Hong Kong per protestar contra el judici a 47 membres de l’oposició democràtica acusats de conspiració per “subvertir el poder de l’estat” sota la llei de seguretat nacional vigent des del 30 de juny de l’any passat. La policia de Hong Kong els ha inculpat aquest cap de setmana per haver organitzat i participat l’estiu passat en unes eleccions primàries no autoritzades del moviment opositor. Amb aquestes primàries buscaven elegir líders forts per presentar una candidatura unificada de cara als comicis legislatius que estava previst que se celebressin al setembre però que finalment es van ajornar un any a causa de la pandèmia del coronavirus. Hi van participar unes 600.000 persones.

El pla dels opositors amb l’organització de la consulta era aconseguir la majoria d’escons al Consell Legislatiu (el Parlament local), vetar els pressupostos i forçar la renúncia de l’actual líder de l’executiu hongkonguès, Carrie Lam. Segons l’escrit d’acusació, va ser una conspiració “amb l’objectiu de subvertir el poder estatal", i els acusats "la van organitzar o planificar o hi van participar amb l’amenaça de la força o altres mitjans il·legals”. Es tracta del cop repressiu més dur contra el moviment pro democràcia des que va entrar en vigor la llei antisecessió. Aquesta legislació, introduïda arran de les grans manifestacions del 2019 a la regió autònoma, tipifica la subversió, i la condemna per aquest delicte pot comportar una pena de cadena perpètua. Els imputats han comparegut aquest dilluns en un tribunal de Hong Kong per a la vista preliminar amb el suport d’un miler de manifestants a l’exterior de l’edifici.

Aquests 47 encausats formen part del grup de 55 activistes opositors detinguts al gener pel mateix delicte, que van ser posats en llibertat més endavant. Finalment aquest diumenge van tornar a ser detinguts per comparèixer dilluns al matí davant el tribunal de West Kowloon.

Un miler de manifestants

“No ens acovardirem perquè arresteu la nostra gent utilitzant una llei que no existia quan tot això va passar. Tenim l’esperança que un dia aconseguirem la nostra llibertat i no ens rendirem”, ha dit una manifestant a la radiotelevisió hongkonguesa RTHK. El judici ha provocat la indignació del moviment opositor al règim de Xi Jinping, en una protesta massiva –una de les més grans des de l’inici de la pandèmia– que també han secundat diplomàtics de diversos països estrangers. “Les autoritats xineses i hongkongueses van prometre que la llei de seguretat nacional seria aplicada en un sentit restringit. Queda clar que no és el cas i això ens preocupa profundament”, ha dit el cònsol britànic Jonathan Williams en declaracions a Bloomberg.

Les autoritats han mobilitzat uns 100 policies per contenir els prop d’un miler de manifestants que s’han reunit a l’exterior del tribunal. La protesta és il·legal per les restriccions pel coronavirus, així que la policia ha alertat els assistents que, si no se separaven en grups de quatre, serien sancionats. La majoria anaven vestits de negre en suport als detinguts i s’han sentit consignes com “Allibereu Hong Kong, la revolució dels nostres temps” o “Lluitem per la llibertat, estem amb Hong Kong”. Aquests eslògans, ara il·legals sota la llei antisecessió, es van fer populars durant les protestes del 2019 en contra del govern. Alguns manifestants aixecaven la mà amb tres dits alçats, un gest extret de la pel·lícula Els jocs de la fam que simbolitza la unió del poble per la revolta i que s’ha pogut veure en diverses protestes pro democràcia de l’Àsia oriental, primer a Tailàndia i després a Birmània.

Dura repressió de l’oposició

“Aquest és l’arrest més ridícul en la història de Hong Kong”, ha dit a Reuters Herbert Chow, un manifestant de 57 anys. “Però confio que el nostre sistema judicial restaurarà la justícia. És l'última línia de defensa”. Amnistia Internacional s’ha pronunciat sobre aquest judici com “la demostració més crua fins ara de com s’ha utilitzat la llei de seguretat nacional com una arma per castigar tot aquell que s’atreveixi a desafiar el poder”.

Les autoritats de la Xina i Hong Kong s’han afanyat aquest últim any a perseguir les cares més visibles del moviment opositor al règim. La llei antisecessió ha sigut l’instrument jurídic per a la repressió d’uns activistes que ara són a la presó, a l’exili o enmig d’un procés judicial. A més de la “subversió al poder de l’estat” amb què s’està jutjant aquest últim grup d’activistes, la llei també preveu penes de cadena perpètua pels delictes –definits de manera molt àmplia– de “secessió”, “terrorisme” i  “connivència amb forces estrangeres”.

stats