Estats Units

Les protestes contra la guerra a Gaza s'escampen a les universitats dels Estats Units

Alguns campus com el de Colúmbia han anunciat que les classes seran semipresencials

3 min
Acampada de protesta en suport als palestins a la Universitat de Columbia, a Nova York, aquest dilluns.

WashingtonNova onada de detencions a les protestes estudiantils en solidaritat amb Palestina que s'estan escampant per les universitats dels Estats Units. Després que la setmana passada la policia arrestés cent estudiants de la Universitat Colúmbia, a Nova York, aquest dilluns a la nit una cinquantena de persones han estat arrestades a la Universitat Yale, a New Haven. Segons exposa el New York Times, la policia va lligar les mans dels universitaris amb brides i els va portar fins als autobusos del campus per entregar-los les citacions per envair la propietat privada.

La persecució contra les acampades de protesta, iniciades a Colúmbia, ha fet que molts més estudiants s'hi sumin i també s'estan mobilitzant els alumnes de la Universitat de Michigan, de Stanford i de Califòrnia (Berkeley) per demanar la fi de l'ofensiva israeliana a Gaza. Com sol passar, la repressió policial i la persecució només han alimentat més la ràbia dels estudiants, que han decidit continuar les accions per mostrar el seu rebuig al conflicte i pressionar les universitats perquè tallin vincles amb les empreses relacionades amb Israel o que li faciliten armes.

La guspira de la protesta es va encendre la setmana passada a la Universitat Colúmbia amb l'objectiu que la institució talli tot vincle econòmic i de finançament amb totes aquelles corporacions que tinguin relació amb "el genocidi de l'Estat d'Israel". Entre els arrestats al campus de Colúmbia hi havia Isra Hirsi, la filla de la congressista demòcrata Ilhan Omar, segons el New York Times.

Després de les detencions del centenar d'estudiants, els manifestants també han demanat l'amnistia per a tots aquells membres de la comunitat universitària que han estat castigats o expulsats per participar en les protestes. A Colúmbia no només es va ordenar la intervenció de la policia, sinó que la institució ha començat a suspendre els alumnes involucrats en les protestes propalestines.

Al diari de la universitat, el Columbia Spectator, s'especifica que als estudiants que han estat suspesos se'ls acusa de conducta disruptiva, de violar la llei i les normes de la universitat, d'incompliment, vandalisme o dany de la propietat i accés no autoritzat.

Persecució i criminalització

Des que van començar les protestes, alguns sectors han acusat els manifestants d'"antisemites" per mostrar el seu rebuig a la massacre de Gaza, que ja s'ha cobrat la vida de més de 34.000 palestins. Diumenge el rabí Elie Buechler, del Kraft Center per a la vida estudiantil jueva de la Universitat Colúmbia i el Barnard College, va demanar a tots els estudiants jueus que es quedessin a casa perquè la universitat i la policia "no poden garantir la seguretat dels estudiants jueus davant la situació d'antisemitisme extrem i anarquia".

L'associació d'antics alumnes jueus de la Universitat Colúmbia també ha manifestat a la rectora de Colúmbia, Nemat Minouche Shafik, que l'ambient al campus ha estat "hostil" per als estudiants jueus, i fins i tot n'hi ha que han estat "assetjats i amenaçats". En un comunicat fet pels manifestants de l'acampada de Colúmbia, aquests denuncien que estan sent víctimes de la criminalització i de la premsa que "se centra en les accions inflamatòries d'individus que no ens representen".

Fins i tot la Casa Blanca s'ha pronunciat sobre les protestes. El president Joe Biden va dir aquest dilluns des de Virgínia que condemnava "les protestes antisemites" i que ja havia preparat un programa per "lidiar amb això". Per intentar compensar, també va dir que condemnava "aquells que no entenen el que passa a Palestina".

A Colúmbia, les classes presencials continuen suspeses i es podran seguir online, i la universitat ja ha anunciat que mantindrà un model híbrid, semipresencial, el que queda de curs. La Universitat Harvard ha tancat al públic l'àrea de Harvard Yard, mentre que els campus propers com Tufts i Emerson estan mirant com poden gestionar les acampades que s'hi han creat i que són molt similars a les de Colúmbia. El grup Harvard Undergraduate Palestine Solidarity Committee (PSC), que va publicar una carta al principi de la guerra contra les accions d'Israel, ha anunciat a les seves xarxes que ha estat suspès. Feia mesos que l'organització estudiantil estava en el punt de mira per la publicació de la carta.

El precedent de Harvard

A principis d'any la rectora de Harvard, Claudine Gay, va acabar dimitint del càrrec després d'una polèmica similar per la carta oberta publicada pel PSC poc després que comencés el conflicte a l'octubre. Al text, els signants responsabilitzaven "completament el règim d'Israel per la violència" desplegada a la Franja. La carta va desfermar la polèmica al campus, on alguns professors també es van revoltar en contra de la missiva i van demanar eliminar l'organització responsable del text.

L'enrenou que es va generar va ser tan gros que es va acusar Gay de ser permissiva amb les suposades conductes antisemites. La mala maror també va desenterrar unes acusacions per plagi contra la rectora. Sotmesa a la pressió, Gay, que havia estat la primera dona afroamericana a arribar al càrrec, va acabar renunciant.

stats