Regne Unit

Protegit per Scotland Yard: un policia de Londres es confessa culpable d'almenys una vintena de violacions

Scotland Yard va perdre fins a nou oportunitats per aturar un dels depredadors sexuals més perillosos del Regne Unit

3 min
David Carrick

LondresScotland Yard no aixeca el cap i torna a estar a l'ull de l'huracà. La confessió d'un dels seus integrants, David Carrick, de 48 anys, que ahir dilluns va acceptar la culpabilitat de sis delictes sexuals –al desembre va confessar-ne 43 més– contra una dotzena de dones, ha remogut una vegada més els fonaments de la institució. Especialment, després que se sabés que la Met (Policia Metropolitana de Londres) va perdre un mínim de nou oportunitats entre el 2001 i el 2021 per aturar la seva carrera criminal. El total dels 85 càrrecs diferents de què Carrick és responsable –incloent-hi una vintena de violacions, més altres d'agressions sexuals, detencions il·legals i coercions il·lícites– el converteixen en un dels violadors més salvatges de la història criminal del Regne Unit.

La negligència policial ha sigut enorme, però. Perquè a Carrick, conegut entre els companys com el Bastard Dave, se li va permetre continuar treballant, tot i que la Policia Metropolitana i tres cossos policials més del país van rebre tota mena de queixes sobre el seu comportament. De fet, el juliol del 2021, quatre mesos després de la violació i assassinat de Sarah Everard, comesa per un altre oficial de Scotland Yard, David Carrick va poder continuar treballant malgrat que, suposadament, ja se l'investigava. No seria fins a l'octubre d'aquest mateix 2021 que arran de tota la repercussió del cas Everard, una dona finalment el va denunciar i va mantenir fins al final els càrrecs. Abans, a través de les coercions i amenaces, les queixes que altres víctimes van presentar en contra seva van acabar, finalment, arxivades o desestimades.

Carrick, d'altra banda, formava part de la mateixa unitat armada que custodiava el Parlament i el cos diplomàtic desplegat a Londres de què també era integrant l'agent Wayne Couzens, de 49 anys, casat i pare de dos fills, que el març del 2021, mentre tornava a casa seva caminant, al sud de Londres, va segrestar, violar i assassinar a sang freda l'esmentada Sarah Everard. Aquest cas va causar una enorme alarma social al Regne Unit i va posar al descobert una cultura masclista i misògina a Scotland Yard que s'ha covat al cos durant dècades.

Avui dimarts Carrick, actualment empresonat i a l'espera de ser sentenciat, serà expulsat oficialment del cos. El desprestigi per al cos és demolidor. L'any passat la Met ja va haver d'entomar els resultats d'una investigació independent, oberta el 2018, sobre nou denúncies diferents contra membres del cos que van dur a terme un munt de pràctiques irregulars, la gran majoria, però no només, a la comissaria de Charing Cross, a tocar de Trafalgar Square, el centre de la capital britànica. En aquest cas, l'inici de la recerca es remunta a les al·legacions contra un agent que va mantenir relacions sexuals amb una dona "vulnerable" en una habitació dins d'una comissaria. El patró d'abús contra les dones, doncs, resulta innegable. 

Investigació retrospectiva

Aquest dilluns a la nit, el superintendent de Scotland Yard, Sir Mark Rowley, al capdavant de la força des del setembre del 2022, va informar que la policia investiga més d'un miler d'oficials per presumptes delictes. En el seu comunicat, Rowley accepta les errades: "Hem fracassat. I ho sento. No hauria d'haver estat un agent de policia. Aquest home [Carrick] va abusar de les dones de la manera més repugnant. Hem decebut dones i noies i, de fet, hem defraudat els londinencs. [...] També entenc que això farà que algunes londinenques es qüestionin si poden confiar en la Met per mantenir-les segures. No hem aplicat el mateix sentit de rigor per protegir la nostra pròpia integritat que apliquem habitualment per enfrontar-nos als criminals". Ha sigut en aquest context que Rowley ha informat que la policia revisa un total de 1.633 casos de suposats delictes sexuals o violència domèstica en què hi ha implicats 1.071 agents i altres membres del cos i que han tingut lloc els darrers 10 anys.

La crisi política al voltant de Scotland Yard és de proporcions fins ara mai vistes, entre altres raons perquè s'han afegit als escàndols abans esmentats. La ministra de l'Interior, Suella Braverman, ha cridat a fer una "reflexió" profunda al si de la Met i "tota la família policial de tot el país". Scotland Yard és la força policial més gran del país, amb uns 45.000 agents. Al Regne Unit hi ha 43 cossos policials diferents.

stats