Internacional 06/06/2019

La primavera 'verda' alemanya?

Una enquesta assenyala un empat entre ecologistes i els conservadors de Merkel

Ara
2 min
Ska Keller, la cap de llista dels Verds alemanys per a les europees en una entrevista al diari 'Ara'

BarcelonaL'hora d'Els Verds alemanys? Els sondejos així ho apunten. L'últim sondeig publicat aquest dijous apunta que els ecologistes empaten en intenció de vot amb els socialdemòcrates de la cancellera Angela Merkel. Els Verds viuen un moment dolç sobretot a l'haver obtingut la segona posició a les recents eleccions europees, superant els ultres d'Alternativa per a Alemanya (AfD) i els socialdemòcrates de l'SPD.

El Politbarometer de la cadena de televisió pública ZDF apunta que si ara hi hagués eleccions el bloc conservador que representa Merkel obtindria el 27% dels vots, només un punt més que la llista ecologista. El resultat és un empat tècnic i suposa la millor projecció que han tingut Els Verds en l'última època.

Les europees han sacsejat el panorama polític alemany i ja s'han cobrat la seva primera víctima política. L'SPD, quarta força en els comicis per a Estrasburg, prepara eleccions primàries per substituir la dimitida líder Andrea Nahles, que ha renunciat per la falta de consens intern per enfortir unes sigles que cauen en popularitat convocatòria rere convocatòria. La crisi dels socialdemòcrates se centra bàsicament en la pugna interna entre els que volen continuar amb la Gran Coalició amb els de Merkel, com és el cas de la mateixa Nahles, i els que prefereixen passar aquests mals temps a l'oposició per redefinir el programa progressista i allunyar-se dels conservadors.

El sondeig dona un segon empat, però molt lluny de les dues opcions favorites. Es tracta de l'SPD i l'AfD, que es quedarien amb un 13% del pastís electoral, el doble que el Partit Liberal i la nova formació L'Esquerra, tots dos amb el 7% dels sufragis.

L'altra enquesta, en aquest cas signada per l'institut demoscòpic YouGov, indica que poc més de la meitat dels alemanys (52%) volen ja noves eleccions després del mal resultat obtingut en les europees pels partits de la Gran Coalició, tot i que la resposta és diferent en els resultats del Politbarometer, que revela que només el 38% aposten per l'avançament electoral.

També apareixen dividits els enquestats d'aquest sondeig quan se'ls pregunta si creuen que l'actual govern de Berlín aguantarà fins al final de la legislatura, el 2021: el 47% creuen que ho aconseguiran, mentre que el 46% consideren que no.

La coalició preferida després d'uns possibles nous comicis seria la formada per Els Verds, l'SPD i L'Esquerra (25%), seguida per una entre conservadors, verds i liberals (15%) i per una aliança entre els conservadors i els ecologistes (14 %), segons YouGov.

stats