Crisi política
Internacional 07/12/2022

Detenen el president del Perú després de ser destituït enmig d'acusacions de "cop d'estat"

Pedro Castillo havia dissolt el Congrés poc abans que s'iniciés el debat d'una moció de censura en contra seu

ARA
4 min
Pedro Castillo, nou president del Perú

BarcelonaTerratrèmol polític al Perú. El president, Pedro Castillo, que va assumir el poder el juliol passat, ha anunciat aquest dimecres el tancament del Congrés i la formació d'un govern d'excepció. La decisió, del tot inesperada, ha tingut lloc hores abans que es debatés al Parlament una moció de censura en contra seva. Però la maniobra, denunciada per l'oposició com un "cop d'estat", ha resultat fallida i prop de les tres de la tarda, hora local (gairebé les nou del vespre, hora catalana), la televisió peruana informava que Castillo havia estat detingut i estava sota custòdia a la prefectura de Lima.

La dissolució que impulsava Castillo havia estat rebutjada per almenys 10 ministres del govern de la primera ministra, Betsy Chávez, nomenada fa dues setmanes, i també per la vicepresidenta, Dina Boluarte. En una demostració que Pedro Castillo no controlava el poder, el Congrés ha tirat endavant la votació de la moció de censura i el resultat ha sigut aclaparador en contra dels interessos del fins ara president. Han votat a favor de la destitució, per "incapacitat moral permanent", 110 diputats; sis ho han fet en contra i deu s'han abstingut. A continuació, el president de la cambra ha dissolt la sessió, que s'ha reprès hores més tard per nomenar la vicepresidenta Boluarte com a nova presidenta. Cap a les deu del vespre, hora catalana, s'ha fet oficial el nomenament i Boluarte ha esdevingut així la primera dona a accedir a la presidència de la república del Perú.

"Necessitem els millors peruans, haurem de constituir un gabinet de totes les sangs", ha dit Boluarte en el seu discurs a la cambra, tot just després de jurar el càrrec. Abans que finalitzés la votació de la moció de censura, però, Boluarte ja havia piulat contra el fins ara mandatari del país i líder del seu mateix partit: "Rebutjo la decisió de Pedro Castillo de perpetrar el trencament de l'ordre constitucional amb el tancament del Congrés. Es tracta d'un cop d'estat que agreuja la crisi política i institucional que la societat peruana haurà de superar amb estricta adhesió a la llei".

Els esdeveniments s'han precipitat quan, poc abans del migdia, hora de Lima, en un missatge adreçat a la nació, Castillo anunciava la dissolució de la cambra i assegurava que convocaria "en el termini més breu [possible] eleccions per a un nou Congrés, amb facultats constituents, per elaborar una nova Constitució". El temps en què s'hauria de dur a terme aquest procés seria de "no més enllà de nou mesos", ha afegit. Des d'avui mateix, i fins que s'instauri el nou Parlament, es governarà "mitjançant decrets llei", ha afirmat Castillo, en el que la premsa opositora a l'exlíder sindicalista, com ara El Comercio, i diferents parlamentaris opositors consideraven un "trencament de l'ordre constitucional" i un "cop d'estat".

En el missatge en què s'ha adreçat al país, de no més de deu minuts, el president ha assegurat que la decisió responia a l'"obstrucció" que ha enfrontat el seu govern amb part del poder legislatiu. La moció de censura que es duia a terme aquesta tarda era la tercera contra Castillo des que va prendre possessió del càrrec.

A banda de les mesures ja esmentades, Castillo també pretenia establir el toc de queda entre les deu del vespre i les quatre de la matinada. I proposava, igualment, una reorganització del Poder Judicial i altres òrgans de la justícia, així com el decomís d'armes en possessió de civils. El president garantia el respecte "escrupolós del model econòmic basat en una economia social i de mercat", i que també es respectaria i garantiria "la propietat privada". Però tot ha quedat en no res perquè el Congrés l'ha destituït i poc després transcendia que havia estat detingut per la policia.

El ministeri d'Exteriors espanyol ha emès també un comunicat en què condemnava "fermament la ruptura de l'ordre constitucional al Perú" i en què es congratulava "pel restabliment de la normalitat democràtica". Espanya sempre estarà al costat de la democràcia i la defensa de la legalitat constitucional", continuava el comunicat.

Investigació de la Fiscalia contra Castillo

La moció de censura a què ha estat sotmès Pedro Castillo és fruit d'una investigació de la Fiscalia del Perú, que a mitjans d'octubre el va acusar formalment, a través d'una denúncia constitucional, de "liderar una organització criminal al si del seu govern". Segons la fiscal general, Patricia Benavides, la investigació hauria revelat indicis que Castillo és el cap d'una xarxa responsable dels delictes d'organització criminal, tràfic d'influències i col·lusió. Benavides també havia assegurat que s'estava produint "una ferma obstrucció de la justícia" des d'aquesta xarxa suposadament "enquistada al govern amb la finalitat de copar, controlar i dirigir processos de contractació [d'obra pública] per obtenir guanys il·lícits".

En aquells moments, el president Castillo va replicar en una conferència de premsa amb mitjans internacionals que no hi havia "cap fonament real" per a les acusacions i que eren "orquestrades". Va reiterar que provaria la seva innocència i que s'havia posat en marxa al Perú "una nova modalitat de cop d'estat".

La Fiscalia va presentar formalment l'acusació davant la subcomissió d'acusacions constitucionals del Congrés, a qui segons el ministeri públic corresponia pronunciar-se. El govern va acusar la fiscal Benavides d'intentar una maniobra inconstitucional per treure Castillo del poder.

stats