Sèrbia

"Preparat per a l'eternitat?": els periodistes independents, amenaçats de mort a Sèrbia

L'atmosfera al país és tòxica des de fa més d'una dècada per a qualsevol persona que gosi qüestionar el govern de Vucic

Ana Ćurić / Roger Valsells
3 min
Els periodistes prenen declaracions al president serbi, Aleksandar Vucic.

Belgrad“Tenim por. Són molt creatius amb les seves amenaces descrivint amb tot detall com pensen matar-nos. És un moment difícil per a nosaltres”, declara Dinko Gruhonjic, editor de l'Associació Independent de Periodistes de la Vojvodina (NDNV), una antiga regió autònoma al nord de Sèrbia. Gruhonjic va néixer a Banja Luka (Bòsnia i Hercegovina), però viu a Novi Sad (Sèrbia) des de fa més de trenta anys, on treballa com a periodista i professor a la Facultat de Filosofia. Aquests dies és l'objectiu d'una campanya d'assetjament de grups ultranacionalistes serbis. Una més.

La gravetat de la situació augmenta cada dia. “Han publicat el meu número de mòbil i el de la meva col·lega Ana Lalic. M'escriuen i em llancen amenaces i insults constantment.” El penúltim episodi d'aquesta campanya és una pintada apareguda al portal de l'edifici on viu amb la família a la ciutat de Novi Sad, amb una amenaça de mort directa: "Dinko-Sakic, estàs preparat per a l'eternitat?", fent un joc de paraules amb el nom de Dinko Sakic, un criminal de guerra croat.

La campanya orquestrada contra ells arriba per diversos fronts; al seu barri, a casa seva, als tabloides impresos, en portals digitals i a les xarxes socials, on els insults i les intimidacions no s'aturen. Tot va començar a principis de març. "Va aparèixer a les xarxes socials un fragment editat de la meva intervenció en un fòrum celebrat a Dubrovnik l'any passat on vaig esmentar el criminal de guerra Dinko Sakic en un to irònic. La frase va ser treta de context", explica el Dinko. La cita editada, en què es donava a entendre que donava suport a Dinko Sakic, va atreure l'atenció dels nacionalistes i la notícia va ser publicada al tabloide digital NS i amplificada per altres digitals afins distingits pel suport propagandístic al règim i a la ideologia nacionalista dominant.

No és la primera vegada que Gruhonjic pateix una campanya d'assetjament, però aquesta vegada ha envaït el seu altre àmbit professional, la Universitat de Novi Sad, on exerceix de professor de periodisme. Dos estudiants, representants de la llista de diputats del Partit Rus, han denunciat el professor al comitè d'ètica de la facultat. “Sostenen que utilitzo el mateix discurs d'odi a les meves classes!”, lamenta Gruhonjic. La pressió arriba fins a les portes de la facultat on estudiants extremistes nacionalistes es manifesten contra ell.

No és un cas aïllat

Gruhonjic no és l'únic periodista, o ciutadà serbi, amenaçat. L'atmosfera al país és tòxica des de fa més d'una dècada per a qualsevol persona que gosi qüestionar el govern. El president serbi, Aleksandar Vucic, l'expresidenta del govern Ana Brnabic o l'exalcalde de Belgrad Aleksandar Sapic converteixen cada roda de premsa en un combat contra els periodistes no afins que miren de fer la seva feina: insults, discriminació, descrèdit i menyspreu de part de les autoritats pel sol fet de comparèixer. Vucic, de fet, era ministre d'Informació al govern del president serbi Slobodan Milosevic, que va ser condemnat per crims contra la humanitat a la guerra de Bòsnia.

El Parlament Europeu va expressar "preocupació pels atacs, l'ús de llenguatge injuriós i l'assetjament contra periodistes, activistes pro drets humans i organitzacions de la societat civil", en una proposta de resolució sobre Sèrbia publicada el 7 de febrer per la malversació i els abusos detectats a les eleccions de desembre del 2023 reportades per periodistes, ciutadans i observadors. La premsa independent a Sèrbia fa d'oposició per la manca de partits sòlids que facin aquesta funció i, a ulls del règim, són un enemic que cal eliminar.

L'Associació Independent de Periodistes de Sèrbia (NUNS) fa un seguiment anual de les agressions a periodistes. Durant el primer mes i mig del 2024 s'han registrat catorze amenaces verbals, disset pressions directes, quatre agressions físiques i un atac contra la propietat a Sèrbia.

"La violència està augmentant i temen que pugui acabar amb greus agressions físiques", explica Tamara Filipovic de NUNS. Des d'aquest organisme, són conscients de la situació d'amenaça que viuen Dinko Gruhonjic i Ana Lalic dins i fora de la universitat. El més alarmant és que fins ara ningú ha estat detingut. “Estem intentant per tots els mitjans garantir la seguretat dels dos companys. Demanem a la policia i a la Fiscalia que portin els culpables a la justícia com més aviat millor i contribueixin que els nostres companys se sentin una mica més segurs a la ciutat i el país on viuen”, conclou Filipovic.

stats