Internacional 21/10/2017

"Acció extremista", "moviment contundent", "poder sense precedents" i altres reaccions de la premsa internacional

Algunes de les principals capçaleres consideren que es tracta de l'episodi "més seriós" del Procés

P.e.
3 min
'The New York Times' destaca, en el seu titular, que "Espanya eliminarà el líder de Catalunya"

BarcelonaLa premsa internacional de seguida s'ha fet ressò de l'aplicació de l'article 155 de la Constitució, que, com ha anunciat el president del govern espanyol, Mariano Rajoy, suposarà cessar el president de la Generalitat, Carles Puigdemont, i tot el Govern, a part d'altres mesures d'intervenció per controlar l'autonomia. Les principals capçaleres han considerat que es tracta d'una "acció extremista", un "moviment contundent" i un "poder sense precedents", en l'episodi "més seriós" del Procés.

Estats Units

'The Washington Post'

Sota el títol "Espanya exigeix a Catalunya que triï nous líders", la notícia valora que, després "d'una escalada" d'un conflicte que ha sacsejat Europa les últimes setmanes, Rajoy "s'ha compromès" a destituir els líders catalans i celebrar unes noves eleccions. El diari apunta que el govern espanyol ha debatut "la millor manera" de respondre el referèndum de l'1-O. Destaca que l'aplicació del 155 és una acció "sense precedents" que permet a l'executiu de Rajoy "suspendre l'autonomia" de Catalunya.

'The New York Times'

"Espanya apartarà el líder de Catalunya", subratlla el diari al titular de la peça dedicada a l'anunci de Rajoy, i afegeix: "Escalada en la crisi de la secessió". Segons aquesta informació, es tracta de l'episodi "més seriós" de "l'enfrontament" per la independència. Recorda que és la primera vegada que el govern espanyol suprimeix l'autonomia "d'una de les seves 17 regions". També considera que és un moviment "inesperadament contundent" de Rajoy davant una de les crisis constitucionals "més greus" d'Espanya des de la mort de Franco. I subratlla que aquesta confrontació ha suposat "un dilema no només per a Espanya, sinó també per a tota la Unió Europea per preservar la sobirania i la integritat territorial d'un important estat membre".

'The Wall Street Journal'

El diari considera que "Espanya es mou per aconseguir el control del Govern" i convocar eleccions. La notícia exposa que Rajoy ha demanat que se li concedeixi "un poder sense precedents per fer fora els líders de Catalunya i controlar-la des de Madrid; un moviment contundent". "Una polèmica sacsejada per sufocar la insurrecció dels dirigents catalans", sentencia, i conclou que Rajoy no ha revelat com s'ho farà perquè "Puigdemont i el Govern obeeixin" l'aplicació del 155.

Regne Unit

'Financial Times'

Rajoy "ha destituït" el Govern, es valora al títol de la informació sobre l'aplicació del 155. "Una acció extremista per esclafar el moviment independentista", apunta el rotatiu econòmic, que pronostica que "podria ser un punt d'inflexió en la crisi catalana, que ha començat a tenir un impacte important en l'economia d'Espanya". També puntualitza que la Constitució espanyola "diu que el país és indivisible".

'The Guardian'

"El govern espanyol imposa el control directe", destaca la informació del rotatiu anglès. "El govern de Puigdemont quedarà desposseït de les seves competències", subratlla, i afegeix que el president català encara disposa d'una setmana "de gràcia" per evitar l'aplicació del 155 amb la convocatòria d'eleccions. Tanmateix, recorda que el Govern havia apuntat que no es plantejava com "una opció" convocar eleccions.

'The Independent'

Segons el rotatiu, Rajoy ha explicat "els plans per eliminar" els líders catalans. En la seva notícia, considera que es tracta d'un augment important de l'aposta del govern espanyol per controlar els governants independentistes. També qualifica de "sense precedents" l'aplicació de mesures sota l'article 155 de la Constitució, "que permet a Madrid imposar un control directe".

França

'Le Monde'

El diari destaca que "basant-se en un article de la Constitució no utilitzat mai abans", Rajoy va anunciar ahir la convocatòria d'eleccions a Catalunya i la retirada de tot el Govern. La informació exposa que el president del govern espanyol "va intentar tranquil·litzar" els catalans, "molt units a la seva autonomia recuperada després del final de la dictadura de Franco", assegurant que l'aplicació del 155 és per destituir "les persones que han col·locat el Govern fora de la llei".

stats