Polònia fa un primer gest per rebaixar la tensió amb la UE

El primer ministre diu que tancarà la sala disciplinària del Suprem i el seu govern titlla el TJUE de "xantatgista"

Mar Bermúdez i Jiménez
2 min
El primer ministre polonès, Mateusz Morawiecki, en una cimera de líders de la Unió Europea a Brussel·les.

BarcelonaEl primer ministre polonès, Mateusz Morawiecki, ha fet un primer pas per apaivagar el xoc de forces entre Polònia i la Unió Europea. Ha anunciat "un compromís" per tancar "d'aquí a uns mesos" la sala disciplinària del Tribunal Suprem, l'organisme que ha donat lloc a la sanció dictada ahir pel Tribunal de Justícia de la Unió Europea (TJUE): la imposició d'una multa d'un milió d'euros diaris fins que el govern polonès no compleixi les mesures dictades al juliol per protegir la independència del Tribunal Suprem del país, que impliquen precisament la suspensió de la polèmica sala.

"Crec que els pròxims mesos apareixerà una idea de compromís a la nostra coalició, una idea que també serà acceptable per al president, sobre la sala disciplinària del Tribunal Suprem", ha afirmat el cap del govern polonès, de l'ultraconservador partit Llei i Justícia (PiS). Tot i tractar-se d'un primer pas en favor de la reconciliació, Morawiecki no ha volgut relacionar la decisió amb la multa imposada pel TJUE. De fet, ha assegurat que la idea va néixer del govern "molt abans de la sentència del TJUE" dictada al juliol i que s'hi treballava des del "març o l'abril".

El 14 de juliol, el TJUE va ordenar a Polònia suspendre l'activitat i paralitzar els processos pendents iniciats per la sala disciplinària del Tribunal Suprem, la cambra al centre d'aquesta disputa i que permet obrir expedients als jutges de l'alt tribunal a partir de les seves sentències. L'organisme es va crear el 2017 en el si d'una reforma judicial. Des de Varsòvia es van justificar les competències atorgades a la sala –com ara el poder de destituir, traslladar a la força o sancionar jutges– assegurant que "hi havia una desconfiança creixent de la gent pel poder judicial". Polònia no va complir aquell dictamen. A l'agost, Jaroslaw Kaczynski, líder del PiS, va anunciar que la sala disciplinària del Tribunal Suprem es repensaria. Tot i això, des d'aleshores Varsòvia no ha anunciat com es materialitzarien aquests canvis i l'òrgan ha continuat fent via.

"Polònia no es pot doblegar a l'anarquia"

Tot i l'anunci d'avui del primer ministre, des del mateix govern polonès s'ha recalcat el rebuig a la sentència del TJUE. Diversos membres de l'executiu i diputats del PiS han expressat crítiques a la sanció i han qualificat la Unió Europea i els seus tribunals de "xantatgistes i d'extralimitar-se en les seves competències".

El ministre de Justícia i vicepresident del govern, Zbigniew Ziobro, ha declarat que "Polònia no pot pagar ni ha de pagar" les multes imposades per Europa, perquè són "elements de pressió i només les acaten els dèbils". Ziobro ha afirmat que el país "no es pot doblegar a l'anarquia, sigui en forma de sancions il·legals o per canvis en el sistema judicial". Amb aquesta declaració, el ministre també feia referència a la multa de mig milió d'euros que el TJUE va imposar a Polònia per mantenir en funcionament la mina de carbó de Turów, denunciada per la República Txeca per l'alta contaminació. Ziobro ha emfatitzat que "els tractats de la Unió Europea no permeten que el TJUE interfereixi en la regulació del poder judicial polonès ni de cap altre país".

stats