Canadà
Internacional 18/02/2022

La policia d'Ottawa dissol la protesta dels camioners antivacunes

Una onada d'agents i grues intervé al centre de la capital per posar fi a les manifestacions

Dan Bilefsky, Sarah Maslin Nir, Natalie Kitroeff i Ian Austen (The New York Times)
3 min
Un dels manifestants davant de les forces policials d'Ottawa, al Canadà, el dia del desallotjament de la protesta

Vint-i-dos dies després que un comboi de camioners arribés a la capital del Canadà per protestar contra les restriccions pandèmiques, la policia s'ha traslladat al centre d'Ottawa aquest divendres per reprimir els manifestants, amb l'esperança d'acabar amb setmanes de bloqueig que han sacsejat la ciutat, han fet enfurismar els residents locals i han remogut el país.

Després d'una nit de nevades inusualment intenses, durant la qual la policia ha fet diverses detencions, columnes d'efectius amb armilles fluorescents s'han reunit al centre de la ciutat, escortats per almenys dos vehicles blindats i oficials armats amb rifles. Diversos camions grua amb les matrícules retirades i amb els noms de les empreses coberts amb adhesius de la policia d'Ottawa han començat a remolcar els camions dels manifestants. Entre els detinguts dijous a la nit hi havia Tamara Lich, una important activista, recaptadora de fons i cantant que en el passat ha defensat la secessió de les províncies occidentals del Canadà. Lich s'ha convertit en una de les principals veus i la líder més visible del moviment de protesta.

La policia d'Ottawa ha escrit aquest divendres al migdia a Twitter que s'havien detingut 15 persones. B.J. Dichter, portaveu del comboi dels camioners, per la seva banda, va piular que era el moment que els manifestants marxessin i va alertar que la policia havia trencat els vidres d'un dels camions.

La mobilització policial arriba després de les creixents crítiques a les forces de l'ordre per actuar massa a poc a poc per posar fi a les protestes i permetre als manifestants burlar-se dels residents locals per fer ús de les mascaretes, fer sonar els clàxons en barris residencials tranquils i perjudicar els negocis locals.

Per bé que ha avançat amb cautela, l'operació policial sembla marcar la culminació d'una protesta tenaç que ha tingut repercussions arreu del món i ha estat un moment fonamental en la història de la desobediència civil canadenca i l'aplicació de la llei. El primer ministre, Justin Trudeau, va fer aquesta setmana el pas insòlit de declarar una emergència d'ordre públic nacional, la primera declaració d'aquest tipus en mig segle, per posar fi a les protestes.

Impacte global

L’empantanegament a la capital del país i el bloqueig durant unes setmanes d'un pont a Ontario que és vital per a les cadenes de subministrament dels fabricants d'automòbils, sumats a la projecció mediàtica de tot això a l'escenari global, han donat a les protestes un megàfon i un impacte desmesurats.

Ara que la policia pren mesures dràstiques contra les protestes, sembla que l'anomenat Comboi de la Llibertat viurà molt de temps després de la marxa dels últims camions, encara que només sigui com un exemple gràfic que la desobediència civil pot ser efectiva, en particular en una democràcia liberal on el llindar perquè les forces de l'ordre intervinguin per aturar manifestacions pot ser alt.

Tal com va fer-ho el moviment Occupy Wall Street el 2011, aquestes protestes al Canadà mostren que el que semblen moviments polítics marginals pot agafar força en un moment d'ansietat, i més encara quan les càmeres del món els apunten. Aleshores, el motor era la ira per la desigualtat social endèmica. Aquests dies és una pandèmia mundial letal.

A més de Lich, dijous també va ser arrestat Chris Barber, un altre dels organitzadors principals. Tots dos s'enfronten a càrrecs per "assessorament per cometre delictes contra la propietat", i Barber, a més, "per assessorament per cometre el delicte de desobeir l'ordre judicial i assessorament per cometre el delicte d'obstrucció policial", va assegurar la policia d'Ottawa. Els dos organitzadors havien de passar a disposició judicial divendres.

Les protestes van començar fa setmanes amb un grup de camioners poc organitzat que s'oposava a l'exigència de vacunar-se per poder travessar la frontera entre els Estats Units i el Canadà. Amb l'ajuda organitzada d'activistes de la dreta, les protestes es van expandir cap a un moviment més ampli oposat a una sèrie de mesures pandèmiques i al primer ministre, Justin Trudeau, en general.

stats