Internacional 19/10/2023

Polèmica a Harvard: una carta anti-Israel posa desenes d'estudiants a la llista negra

Empresaris n'exigeixen els noms per no contractar mai els joves, que han vist com totes les seves dades personals es filtraven a les xarxes

Anemona Hartocollis / The New York Times
4 min
Senyal cap al campus de Harvard als Estats Units.

Nova YorkUna coalició de més de 30 grups d'estudiants de Harvard va publicar una carta oberta la nit de l'atac de Hamàs, dient que Israel era "totalment responsable" de la violència que va acabar matant més de 1.400 persones, la majoria civils. La carta, publicada a les xarxes socials abans que es conegués l'abast dels assassinats, no incloïa els noms dels estudiants individuals. Però en pocs dies els estudiants afiliats a aquests grups estaven sent exposats i la seva informació personal es publicava en línia. Fins i tot els seus germans van rebre amenaces, mentre que executius de Wall Street exigien la llista de noms dels estudiants en qüestió per prohibir la seva contractació. I un camió amb una gran pancarta digital –pagada per un grup conservador– donava voltes a la plaça de Harvard, mostrant fotos i noms d'estudiants sota el títol: "Els principals antisemites de Harvard".

Els campus universitaris dels Estats Units fa temps que són focus de polèmiques sobre la llibertat d'expressió. Però la guerra entre Israel i Hamàs ha exacerbat les emocions i amenaça de trencar la fràgil convivència al campus. Complicant-ho tot, grups externs d'antics alumnes influents o grans donants estan pressionant al màxim tant als estudiants com als administradors universitaris.

A la Universitat de Pennsilvània, els donants estan pressionant per forçar la renúncia del president i del director de la junta, després que una conferència d'escriptors palestins al campus convidés ponents acusats d'antisemitisme. A Harvard, una parella de multimilionaris va abandonar el consell executiu i un altre donant va retirar els seus diners per a beques.

No és la primera vegada que els estudiants de Harvard adopten posicions conflictives. Però els implicats en la carta no havien previst que la seva declaració es faria viral i desencadenaria aquestes repercussions. Una reacció que ha deixat "vides arruïnades, carreres arruïnades, beques de les persones arruïnades", deia un estudiant del grup que va signar la carta.

Temen per la seva seguretat

La setmana passada, en una sala de conferències del campus, quatre líders estudiantils del moviment propalestí, tres noies i un noi, es van asseure nerviosos al voltant d'una taula, amb una cúfia, la bufanda palestina, sobre una cadira. Es van definir com a activistes per als marginats. Els grups que van signar la carta treballen sovint junts en una mena de xarxa de suport informal, van explicar. Van acceptar ser entrevistats, però van insistir en l'anonimat, dient que temien per la seva seguretat. Van demanar que fins i tot els detalls més petits de les seves vides personals, com quin curs fan, no es fessin públics. Han estat evitant la publicitat des que van publicar la seva carta a Facebook i Instagram la nit del 7 d'octubre.

La seva carta, que es va fer viral, s'obre amb la frase: "Nosaltres, les organitzacions estudiantils sotasignades, considerem el règim israelià totalment responsable de tota la violència que es desenvolupi". A mesura que el món es va centrar cada cop més en el rastre del terror de Hamàs a Israel, va esclatar la ira contra aquest escrit i alguns dels grups es van distanciar del missatge. Ara l'atenció s'ha desplaçat cap a les represàlies contínues d'Israel i el càstig als civils de Gaza, i aquests estudiants mantenen la seva posició.

Una de les noies es va assabentar per un amic que un camió cartellera, aparcat a les portes de la universitat, mostrava una imatge gegant del seu rostre somrient. Els clients d'una pastisseria propera, els estudiants que miraven per les finestres dels seus dormitoris i els viatgers que anaven corrents cap a l'estació de tren podien veure clarament el seu rostre sota la definició "Antisemita". "Vaig vomitar a Harvard Yard", explica la noia. I denuncia que no només ella ha estat exposada: "S'ha contactat amb tots els membres de la meva família, inclosos els meus germans més petits".

Webs individuals amb les seves dades i una llista negra per als empresaris

El camió està operat per Accuracy in Media, un grup conservador que també ha desplegat aquests camions en altres campus, com Stanford i la Universitat de Califòrnia, a Berkeley. "És irònic que els estudiants dels campus on es va inventar Facebook estiguin sorpresos perquè els seus noms estan disponibles públicament", diu Adam Guillette, president d'Accuracy in Media. "Només estem amplificant el seu missatge". Però la campanya no ha acabat: el grup conservador ha comprat noms de domini per als estudiants de Harvard associats a la carta i està configurant llocs web individuals per a cadascun d'ells. Cada lloc demanarà que la universitat castigui els estudiants.

Els noms dels estudiants també van sortir la setmana passada en una web que deia "Llista de terror universitari, una guia útil per als empresaris", elaborada per Maxwell Meyer, un graduat de Stanford el 2022. Meyer, de 23 anys, que diu que no té res a veure amb Accuracy in Media, va dir que la informació que va publicar sobre els estudiants prové de fonts públiques i de dades que ha rebut a través d'una adreça de correu electrònic. La seva web va ser eliminada per Google i Notion, l'aplicació per prendre notes on es mostrava, però altres webs van recollir la llista i l'han anada passat. Bill Ackman, multimilionari antic alumne de Harvard, va escriure a les xarxes que s'havien de difondre els noms dels estudiants per evitar que els contractin "involuntàriament". Els seus més de 800.000 seguidors van impulsar la web de Meyer i van portar desenes de directors executius a demanar la llista, segons Meyer.

stats