Pfizer identifica dosis falses de la seva vacuna a Polònia i Mèxic

L'escassetat en el subministrament i la baixa oferta han obert una finestra d'oportunitat a les pràctiques delictives

Mar Bermúdez i Jiménez
3 min
Dosis de vacuna de Pfizer.

BarcelonaLa companyia farmacèutica Pfizer ha identificat versions falses de la seva vacuna contra el covid-19 a Mèxic i Polònia. Al país llatinoamericà, les autoritats de la companyia farmacèutica han detectat que les suposades vacunes tenien etiquetes falses mentre que al país europeu contenien una substància que, segons l'empresa, podria estar vinculada a productes antiarrugues. Les dosis falses van ser localitzades per les autoritats en investigacions independents conduïdes pels dos països.

L'Organització Mundial de la Salut (OMS) ha advertit que les vacunes falses "suposen un greu risc per a la salut pública" i ha instat a identificar-les i retirar-les de la circulació. Malgrat això, el ministre de Sanitat de Polònia ha volgut deixar clar que el risc que dosis falsificades estiguin en circulació és "pràcticament inexistent".

Segons el diari Wall Street Journal, unes 80 persones d'una clínica de Mèxic van rebre la versió falsa de la vacuna, però no hi ha constància que hagin patit conseqüències físiques ni que hagin experimentat efectes negatius. Això sí, no han quedat immunitzades contra el virus. El portaveu del govern de Mèxic sobre covid-19, Hugo López-Gatell, ha dit que les vacunes falses han sigut detectades per la policia de delictes cibernètics després que es trobessin ofertes a internet pel preu de 2.500 dòlars la dosi. Estaven emmagatzemades en una nevera de platja i tenien números de lot i dates de caducitat diferents dels de les vacunes verdaderes que han estat enviades al país, segons el secretari de Salut de l'estat de Nuevo León, Manuel de la O Cavazos. S'han efectuat diverses detencions.

Les autoritats poloneses, per la seva banda, han remarcat que ningú ha sigut vacunat amb la substància falsa i han explicat que les dosis fraudulentes es van trobar en un apartament d'un particular. El departament de Justícia dels Estats Units ha assegurat que està al corrent de l'estafa de les vacunes falses identificades a Mèxic i Polònia, i que donarà suport a les autoritats locals i a Pfizer "en tot el que calgui". També ha declarat que no s'han detectat falsificacions als EUA.

La necessitat global: una oportunitat perfecta

Els Estats Units, Mèxic i altres països han dut a terme investigacions per localitzar i tancar webs fraudulentes que oferien dosis de vacunes contra el covid-19 i fins i tot algunes que suplantaven la identitat de les companyies. Alguns investigadors han declarat al Wall Street Journal que s'ha detectat un "increment important" en els anuncis a la darknet relacionats amb la venda de vacunes contra el coronavirus, passaports de vacunació i resultats falsos de tests. Les últimes troballes són el resultat dels esforços de les farmacèutiques Pfizer, Moderna i Johnson & Johnson per detectar activitat criminal relacionada amb vacunes contra el covid-19. Segons els experts, les dosis falses són fàcils de detectar perquè, per ara, les vacunes només s'ofereixen als governs.

D'ençà que va començar la campanya de vacunació massiva arreu del món ja hi ha hagut diversos casos de vacunes falses i pràctiques criminals relacionades amb aquest mercat. La policia xinesa i la sud-africana van detectar el mes passat milers de dosis falses en magatzems i plantes de fabricació, i es van detenir desenes de persones, segons la Interpol. Mèxic també investiga un enviament d'unes 6.000 dosis de la suposada vacuna Sputnik V procedent de Rússia, que van ser confiscades en un avió privat dirigit a Hondures el mes de març. "Tenim una oferta limitada que s'incrementarà a mesura que augmentem la producció i que altres companyies entrin en el mercat de vacunes. Mentrestant, hi ha una finestra d'oportunitat perfecta per als criminals", ha dit, en declaracions al Wall Street Journal, Lev Kubiak, el cap de seguretat global de Pfizer.

stats