Internacional 01/06/2021

El Perú revisa les dades i esdevé el país del món amb més mortalitat per covid-19

Un nou mètode de recompte triplica el nombre de víctimes, que arriben a les 180.764 fins al 22 de maig

ARA
2 min
Diferents actes electorals, per als comicis del sis de juny ha coincidit, aquest dilluns, amb l'anunci de la revisió de dades

BarcelonaEl Perú és el país amb la taxa més alta de mortalitat del món per covid-19, després que el govern hagi revisat a l'alça les xifres oficials i hagi sumat 111.000 noves víctimes, que gairebé tripliquen l'últim balanç.

Per tal d'aclarir l'abast real de la pandèmia, es va posar en marxa un grup de treball tècnic que aquesta matinada ha presentat un informe final en què calcula en 180.764 els morts des del març del 2020 fins al passat 22 de maig. Fins ara, el balanç de tots els recomptes oficials de diferents institucions internacionals, sempre tenint en compte dades oficials del govern peruà, era de 69.342 morts.

La taxa de mortalitat se situa així en 551 morts per cada 100.000 habitants, per davant dels registrats de la República Txeca o Hongria, que fins ara encapçalaven el rànquing mundial. El país andí ja havia marcat el rècord de mortalitat al món l'agost de l'any passat, durant la primera onada de la pandèmia.

La rectificació de les autoritats peruanes arriba després de les recomanacions del grup de treball, format per membres de la societat civil i funcionaris del sector de la salut, que ha tingut en compte nous criteris. Fins ara, les autoritats sanitàries només identificaven els morts per covid en les persones amb una PCR positiva. Ara també s'inclouen les proves serològiques o radiològiques, així com els casos sospitosos amb quadres clínics compatibles amb la malaltia. També s'ha incorporat Sinadef-Lab, una nova eina per al recompte de casos que fa servir dades de laboratoris a més de les oficials.

Amb aquesta nova metodologia el grup de treball ha estimat que 180.764 és un nombre més pròxim als decessos reals que ha provocat el covid-19 al Perú, 89.884 d'ells durant la primera onada i 90.880 en la segona, que encara no s'ha acabat. El Perú ha sigut un dels països llatinoamericans més afectats per la pandèmia, amb hospitals massificats de pacients i amb una demanda d’oxigen que supera la disponibilitat.

Un model a seguir?

Un cop presentat l'informe, el titular de la cartera de Salut, Óscar Ugarte, va ratificar el compromís del govern transitori –el Perú celebra eleccions generals el 6 de juny– de Francisco Sagasti d'assumir la "guia d'acció immediata" recomanada pel comitè d'experts, així com de fer servir la nova metodologia. "A partir de demà [per avui, dimarts] incorporarem la informació aconseguida pel grup de treball", ha dit el ministre. Per fer-ho, es requereix una resolució ministerial que ha sigut aprovada aquest mateix dilluns.

Així mateix, Ugarte ha manifestat la voluntat de l'executiu de portar aquesta nova metodologia davant l'Organització Mundial de la Salut (OMS) perquè "els països integrants puguin enriquir la seva pròpia experiència i això serveixi com un exemple a seguir". El ministre ha insistit que l'informe final del grup tècnic "no està dient que hi hagi més morts dels que hi havia" sinó que "un nombre important de morts no s'havien identificat com a causades pel covid-19". El Perú frega ja, oficialment, els 2 milions de casos. Aquest dilluns se n'han registrat 7.914.

El recompte de víctimes, per la diversitat de mètodes amb què els diferents països l'han enfocat, és un dels problemes més evidents a l'hora d'establir un balanç real de la pandèmia. Segons diferents registres, com ara el de la Universitat Johns Hopkins, fins ara al món hi ha hagut 3,5 milions de morts i més de 170 milions de casos.

stats