Internacional 30/05/2018

Un periodista rus fingeix el seu propi assassinat

L'objectiu del reporter era enxampar la persona que el volia matar

Ara
3 min
El periodista Arkadi Bábchenko, al mig, en el moment que ha aparegut a la roda de premsa.

BarcelonaEl periodista rus de 41 anys Arkadi Bábtxenko, crític amb el Kremlin, va morir aquest dimarts després de ser tirotejat per l'esquena quan estava a punt d’entrar al seu domicili a Kíev, la capital d'Ucraïna. Aquesta era la versió oficial fins que aquest dimecres Bábtxenko ha comparegut –viu– en una roda de premsa que s'emetia en directe per la televisió ucraïnesa per informar que no està mort, sinó que tot ha sigut una pantomima. El mateix reporter ha fingit el seu assassinat per poder enxampar qui el volia matar. Així ho ha assegurat el cap dels serveis de seguretat d'Ucraïna, Vasyl Hrytsak.

Quan el periodista ha aparegut a la roda de premsa hi ha hagut aplaudiments però també crits de sorpresa. El reporter ha donat les gràcies als serveis de seguretat ucraïnesos per haver-li salvat la vida, però també s'ha disculpat per tot el que havia passat. "He enterrat molts amics i col·legues i sé què vol dir", ha assegurat Bábtxenko amb cara de circumstàncies. "Sento haver-vos fet passar per això però era l'única manera", ha afegit.

Una operació planificada

El periodista ha explicat que ha estat en contacte constant amb els serveis de seguretat ucraïnesos durant les últimes quatre setmanes, i que feia més de dos mesos que planificaven l'operació.

L'informe sobre la mort de Bábtxenko que s'ha fet públic aquest dimarts indicava que el periodista havia estat disparat per l'esquena i que la seva dona l'havia trobat sagnant a l'entrada de l'edifici d'apartaments on viuen. El reporter va morir a l'ambulància mentre era traslladat a un centre sanitari, també afegia l'informe.

No queda clar si la dona del periodista, Oletxka, estava informada que l'assassinat era pur teatre. De fet, el reporter també li ha demanat perdó a ella durant la roda de premsa. "Oletxka, ho sento terriblement, però no hi havia cap altre opció", ha dit Bábtxenko.

El cap dels serveis de seguretat d'Ucraïna, Vasyl Hrytsak, ha relatat que els serveis secrets russos s'havien posat en contacte amb un ciutadà ucraïnès perquè busqués un sicari que matés el periodista. Segons aquesta mateixa font, el contacte rus va intentar contractar diverses persones –inclosos alguns veterans de guerra– perquè cometessin l'assassinat a canvi de cobrar 30.000 dòlars. Una d'aquestes persones contactades va alertar els serveis de seguretat ucraïnesos i així es va poder organitzar l'operatiu que, en un principi, ha sigut tot un èxit. La policia ucraïnesa ha assegurat que ha detingut una persona vinculada amb l'intent d'assassinat.

Crític amb el Kremlin

Bábtxenko havia hagut d’abandonar Rússia l’any 2017 després de rebre atacs i amenaces per algunes publicacions que havia escrit contràries als interessos del govern de Vladímir Putin. A través de les xarxes socials, també s’havia mostrat molt crític amb les accions militars que Rússia protagonitza a l’est d’Ucraïna. De fet, Bábtxenko era inicialment un militar professional que va combatre a Txetxènia, però després es va convertir en un corresponsal de guerra. Primer va treballar per al diari 'Moskovski Komsomolets', i després per a un rotatiu opositor 'Nóvaya Gazeta'. Des de les seves pàgines, el periodista ha criticat obertament el govern de Putin.

De fet, quan aquest dimarts s'ha informat que el reporter havia estat assassinat, tothom ha acusat el govern rus com a possible responsable. Així ho ha dit el primer ministre ucraïnès, Vladímir Groisman, i ho ha reafirmat el ministre d’Afers Exteriors del país, Pável Klimkin.

Quan s'ha sabut que tot havia sigut una pantomima, el ministeri d'Afers Exteriors rus ha informat mitjançant un comunicat que l'operació ucraïnesa només tenia un objectiu "propagandístic". Per la seva banda, el primer ministre ucraïnès, Petró Poroixenko, ha destacat que el seu país continuarà proporcionant protecció al periodista i a la seva família.

stats