Internacional 18/01/2022

Pequín restringeix els viatges per al gran èxode xinès de l’Any Nou

La variant òmicron amenaça l'objectiu d'uns Jocs Olímpics d'Hivern sense contagis

3 min
Passatgers a l'estació de tren de Xi'an a l'inici de les vacances de l'Any Nou lunar

PequínL'aparició de la variant òmicron i la pressió de celebrar uns Jocs Olímpics d'Hivern sense contagis han forçat la Xina a intentar que la població no viatgi en el seu principal període de vacances, l'Any Nou Lunar, també conegut com la Festa de la Primavera.

Aquest any, Li Wang tampoc sortirà de Pequín durant les festes. Ella està jubilada i somia amb el seu marit en un viatge per Europa, un desig que des que va esclatar la pandèmia veu impossible. Però l'opció de visitar la família o fer vacances al seu país també l'han descartat per segon any consecutiu. Al seu marit, que treballa en una empresa estatal, no li han prohibit sortir de la ciutat. La companyia ha preferit advertir al personal a través d'una circular que, en cas que calgui fer quarantena per tornar a Pequín –obligatòria si es detecta algun positiu al lloc de procedència o durant el transport–, se'ls descomptarà del sou aquests 21 dies i es reduirà la paga extra que reben per les festes.

És un exemple de les mesures dissuasives que s'adopten per reduir al màxim possible els milions de desplaçaments que es realitzen habitualment durant aquestes dates en què els xinesos visiten la família o tornen al seu poble. En algunes universitats als professors també se'ls ha avisat que han de demanar permís per sortir de la ciutat i per tornar a la feina. I als alumnes de molts col·legis se'ls ha informat de la necessitat de PCR i setmanes d'aïllament abans de tornar a classe si viatgen.

L'administració també intenta incentivar la població a no viatjar amb mesures en positiu, com ara bons de consum o pagues extres. Per exemple, el govern local de Wenzhou, província de Zhejiang, bonificarà les empreses que mantinguin a la feina entre 50 i 100 empleats durant les vacances. A Hefei (Anhui), els emigrants que es quedin als seus llocs de treball durant les festes rebran una paga d'uns 154 euros, i a la ciutat de Jinhua s'ha optat per donar cupons per a productes electrònics per valor d'uns 115 euros. Altres governs han preferit oferir transport públic gratuït, entrades per atraccions o vals de menjar.

El dilluns 17 de gener va començar el Chunyun, el període de 40 dies que abasta les setmanes anteriors i posteriors a l'any nou, en què tradicionalment es produeix el que es coneix com a major migració humana del planeta. El covid-19 ha canviat les coses. Però malgrat les restriccions, s'esperen 280 milions de viatges amb tren i uns 600.000 vols.

La situació a la Xina no és comparable amb l’europea. Les xifres oficials reporten poc més d'un centenar de casos diaris i la xifra de contagis actius és de 3.530, segons les dades d'aquest dimarts. Des que va començar la pandèmia s’han registrat 105.258 casos i 4.636 morts. Malgrat això, els brots d’aquest hivern i l’arribada de la variant òmicron preocupen les autoritats. Especialment a Pequín, on ja s’han confirmat tres casos poques setmanes abans dels Jocs i han augmentat les restriccions.

Des del 22 de gener fins a finals de març s’exigirà una prova d’àcid nucleic en les 72 hores posteriors a l’arribada a Pequín, a més de presentar una PCR negativa realitzada durant les 48 hores prèvies al viatge. Per als viatgers internacionals es mantenen les quarantenes de 21 dies.

Jocs d’Hivern en bombolla

La Xina aspira a celebrar uns Jocs Olímpics segurs per mostrar la seva bona gestió sobre la pandèmia i l'eficàcia de la seva política de covid zero. Per això ha dissenyat un esdeveniment sota estrictes protocols sanitaris i mesures de seguretat. En les tres seus olímpiques (Pequín, Yanqing i Zhangjiakou) s'estableixen bombolles separades on els atletes, treballadors i periodistes només podran relacionar-se entre persones de la seva pròpia bombolla, sense sortir-ne. Els participants que arriben de l'estranger han d'estar vacunats o realitzar una quarantena abans d'entrar en la bombolla. Les proves PCR seran diàries i la mascareta obligatòria.

També s'estableixen circuits tancats de transport. Tots els treballadors i voluntaris viuran dins de la bombolla sense tenir contacte amb l'exterior. En finalitzar els jocs, tots els que es quedin a la Xina hauran de complir amb una quarantena abans de tornar a la seva residència a Pequín o poder desplaçar-se pel país.

L'organització dels Jocs també ha anunciat que se suspèn la venda d'entrades per veure les competicions com a mesura preventiva contra l’òmicron. Ja s'havia previst que no hi hauria públic estranger, només nacional. Ara es fa un pas més i només s'hi podrà accedir amb invitació.

Les mesures són tan extremes que fins i tot l'ajuntament de la capital ha aconsellat a la població que en cas que es produeixi un accident de circulació en el qual estigui implicat un vehicle olímpic, que estaran senyalitzats, no s'ha de socórrer les víctimes, ni entrar en contacte amb elles, fins que arribi un equip mèdic autoritzat.

stats