Pelosi visita la frontera entre les dues Corees i apunta Kim Jong-un

La líder demòcrata s'ha reunit amb representants de Corea del Sud amb la mirada posada al Nord

ARA
2 min
Nancy Pelosi durant la seva arribada a Seül.

BarcelonaDesprés del seu polèmic viatge a Taiwan, la presidenta de la Cambra de Representants dels Estats Units, Nancy Pelosi, s'ha dirigit a Corea del Sud, on aquest dijous ha refermat el compromís del Congrés nord-americà amb la desnuclearització de la península coreana. "Mantindrem els esforços dels dos governs per la desnuclearització i la pau a través de la cooperació internacional i els diàlegs diplomàtics", han apuntat des dels dos executius, que han reiterat que estan "preocupats" per "la greu situació en què el grau d'amenaça de Corea del Nord està augmentant". Als dos països els neguiteja el nombre rècord de llançaments de míssils realitzats aquest any per Pyongyang i els indicis sobre un nou test nuclear del règim que pot tenir lloc de manera imminent.

A banda del missatge que han enviat a Kim Jong-un, el punt més sensible d'aquest desplaçament ha sigut la visita que Pelosi ha fet a la tarda a l'Àrea de Seguretat Conjunta de Panmunjom, la zona desmilitaritzada que separa les dues Corees. El gest, considerat "dissuasiu" contra el Nord per part de Seül, podria enfurismar el govern del dictador nord-coreà, que en els darrers dies ha incrementat les seves crítiques i amenaces contra la política "imperialista" de Washington.

Dimarts, i mentre Pelosi era a Taiwan, la missió permanent de Pyongyang davant les Nacions Unides va advertir que "mai tolerarà" que els Estats Units critiquin el seu programa nuclear. En aquest sentit, el govern nord-coreà va titllar Washington de "capo de la proliferació nuclear" i va reiterar que no permetrà cap invasió dels seus drets sobirans. El règim de Corea del Nord, a més, ha sigut un dels que també ha criticat durament aquests dies la visita de Pelosi a Taiwan, que considera una "ingerència" dels EUA en els afers de la Xina, aliada de Pyongyang.

El president no la rep

Durant la visita al Sud, Pelosi s'ha reunit amb el seu homòleg sud-coreà, Kim Jin-pyo, i també ha mantingut una conversa telefònica amb el president del país, Yoon Suk-yeol. El mandatari, doncs, no s'ha trobat presencialment amb la líder dels EUA.

La versió oficial és que era fora de vacances, però els mitjans locals han especulat sobre la possibilitat que el president sud-coreà hagi evitat expressament la trobada amb Pelosi per no caldejar més l'ambient amb la Xina, després de la visita de la presidenta del Congrés a Taiwan, que tant ha enfurismat Pequín. En les darreres hores la Xina ha estat intimidant, com a resposta, l'illa taiwanesa amb el llançament de míssils i la presència d'avions i vaixells de combat.

stats