Estats Units i la Xina
Internacional 01/08/2022

Pelosi, decidida a visitar Taiwan malgrat les amenaces de la Xina

L'agenda oficial de la seva gira asiàtica no inclou Taipei, però diverses fonts confirmen una visita que pot fer esclatar la tensió militar a la zona

3 min
Un home llegeix un diari a Pequín que parla de la gira asiàtica de Nancy Pelosi amb el titular: "Pelosi visita l'Àsia amb aroma de pòlvora".

BarcelonaMalgrat les insistents amenaces de la Xina, que s'han repetit aquest mateix dilluns, la líder demòcrata Nancy Pelosi visitarà Taiwan aquest dimarts, segons han confirmat avui fonts del govern taiwanès i del nord-americà a diversos mitjans. La visita a Taipei, on aquestes fonts diuen que passarà la nit, no està inclosa en el programa oficial de la seva ruta per l'Àsia, però és el punt sens dubte més important del seu periple asiàtic. La visita, postergada per covid la primavera passada, arriba en un moment de màxima tensió militar entre la Xina i Taiwan, i fins i tot des de l'exèrcit dels Estats Units l'havien desaconsellada. Però Pelosi no s'arronsa, i avui mateix l'administració Biden s'afanyava a defensar el seu dret a visitar l'illa i assegurava que treballava perquè ho pugui fer de manera segura.

Tot plegat poques hores després de l'última advertència de Pequín. "Ens agradaria dir un altre cop als Estats Units que la Xina està a l'espera, que l'Exèrcit Popular d'Alliberament de la Xina mai s'asseurà ociós, i que la Xina prendrà respostes decidides i contramesures fermes per defensar la seva sobirania i integritat territorial", ha dit aquest dilluns el portaveu del ministeri d'Afers Exteriors xinès Zhao Lijian, que també ha qualificat la possible visita de Pelosi a Taiwan d'"una ingerència repugnant en els assumptes interns de la Xina". Zhao Lijian ha tornat a amenaçar amb "serioses conseqüències" si aquesta visita es produeix finalment, però quan li han preguntat sobre les mesures concretes que es podrien emprendre ha respost de manera críptica: "Si s'atreveix a anar-hi, esperem a veure què passa".

Les amenaces d'aquest dilluns se sumen a les que fa dies que fan públicament càrrecs i portaveus del govern xinès, mentre que en privat també hi ha pressions per evitar la que seria la primera visita en 25 anys d'una portaveu de la Cambra de Representants dels EUA en actiu, la tercera figura política més poderosa dels Estats Units.

L'agenda oficial de la gira de Pelosi a l'Àsia, que ha començat aquest dilluns a Singapur, inclou només aquest país insular, Malàisia, Corea del Sud i el Japó. La polèmica, de fet, ha vingut a deslluir aquest dilluns els actes de celebració del 95è aniversari des de la creació de l'Exèrcit Popular d'Alliberament, una data que s'ha marcat amb exhibicions d'armament i maniobres televisades. Fins i tot el diari independent South China Morning Post destacava el nerviosisme que la visita de Pelosi provocava en l'exèrcit xinès tenint en compte que "l'objectiu últim de l'exèrcit xinès de dos milions d'efectius és «alliberar Taiwan» si la «reunificació pacífica» que busca Pequín fracassa".

"Estem preparats per lluitar", diu l'exèrcit xinès

De fet, pocs minuts després que els mitjans de comunicació de Taiwan confirmessin la visita de Pelosi dimarts a l'illa, l'alt comandament de la zona est de l'Exèrcit Popular d'Alliberament responia al seu compte de Weibo, l'equivalent xinès de Twitter: "Estem preparats per lluitar. Enterrarem tots els enemics". Hi afegia també un vídeo amb escenes de preparació i exercicis militars en "formació de batalla". I és que l'exèrcit xinès interpreta el viatge de Pelosi a l'illa com un suport polític explícit, i al més alt nivell, a la independència de Taiwan. La política de Biden cap a l'illa, però, no ha canviat respecte a la d'administracions anteriors: els Estats Units respecten el principi d'una sola Xina i mantenen una ambigüitat estratègica davant de Taiwan. Però les maniobres militars cada cop més atrevides de la Xina a prop de l'illa, que revifaven l'amenaça d'invasió, van portar Biden a comprometre's amb el govern amic de Taipei i a assegurar que els Estats Units defensaran Taiwan si es produeix un atac militar xinès.

El mateix Biden va recordar aquesta posició al president de la Xina, Xi Jinping, en la videoconferència que van mantenir dijous passat, quan li va assegurar que la política nord-americana no ha canviat però que s'oposa a qualsevol intent unilateral de canviar l'statu quo per la força o de soscavar la pau i l'estabilitat a la regió. Xi Jinping, per la seva banda, li va deixar anar una advertència contundent: "Qui juga amb foc es crema".

stats