Internacional 23/02/2023

Sánchez promet més tancs i escenifica a Kíiv el suport a Zelenski

El segon viatge a Ucraïna del president espanyol arriba poques hores abans de l'aniversari de la invasió

3 min
Sànchez i Zelensky a Kíiv avui al matí

Enviat Especial a KíivFa un any que tot el que envolta Volodímir Zelenski està blindat. També les seves rodes de premsa. Als periodistes que aquest dijous hem cobert la compareixença del líder ucraïnès i del president espanyol, Pedro Sánchez, només ens han deixat entrar amb una llibreta i un boli. Els mòbils, els ordinadors i fins i tot els rellotges intel·ligents s’han hagut de quedar a fora.

Sánchez ha visitat Ucraïna per segon cop des de l’inici de la invasió –a l'abril ja ho va fer–. El seu viatge ha coincidit amb una data assenyalada i, per tant, políticament estudiada: només unes hores abans que es compleixi el primer aniversari de l’atac de Vladímir Putin. Segons informa la Moncloa, va ser el mateix Zelenski qui va convidar Sánchez. Tres banderes espanyoles i tres d'ucraïneses adornaven la sala, barroca i militaritzada, del Palau Mariïnski que ha allotjat la roda de premsa.

El líder socialista, que ha reiterat el suport d’Espanya i d’Europa a Kíiv, arribava a la capital ucraïnesa després que la ministra espanyola de Defensa, Margarita Robles, informés aquesta setmana que Madrid farà un enviament de sis tancs Leopard, de fabricació alemanya i de vital importància per als interessos de l'exèrcit ucraïnès. En la roda de premsa, el president espanyol ha afegit que el seu govern està treballant perquè la xifra arribi a deu. La intenció és que l'entrega es faci "en les pròximes setmanes o mesos". També ha assegurat que, com passa en altres països de la Unió Europea, soldats ucraïnesos ja estan aprenent a fer-los servir en bases situades a l'estat espanyol.

L'altre gran tema sobre el suport militar d'Occident a Kíiv són els avions de combat, la gran demanda de Zelenski després que Alemanya alliberés els Leopard. "Zelenski vol aquesta ajuda, me l'ha demanat. Però és una cosa que hem d'estudiar amb els aliats", ha dit Sánchez. De moment, doncs, els caces han d'esperar, tot i que diversos països de la UE, a més d'Ucraïna, fa temps que pressionen per enviar-los.

Més enllà d'aquests anuncis, la simbologia. Tots dos mandataris han volgut mostrar la seva unió davant la Rússia de Putin. Zelenski ha agraït l'ajuda espanyola: "Sentim la solidaritat d'Espanya des dels primers dies de la guerra. Durant aquest període, el suport no ha fet més que anar en augment". I Sánchez ha justificat el suport als ucraïnesos: "Estem tractant amb un líder, Putin, que està agredint un tercer país. Estem defensant Ucraïna, no atacant Rússia. Defensem un poble que està sent agredit". En aquest sentit, el líder socialista ha repetit el mantra d'Occident des que va començar la invasió: "Continuarem ajudant en tot el que calgui. Ucraïna guanyarà". Sánchez, que ha recordat que Espanya no va rebre suport internacional durant la lluita contra el franquisme a la Guerra Civil, ha subratllat que "la cohesió europea és la millor arma contra Putin".

Biden, Meloni i Sánchez

El viatge llampec de Sánchez, que aquest mateix dijous abandonarà Ucraïna, es produeix pocs dies després de la històrica visita del president dels Estats Units, Joe Biden. Aquesta setmana, també hi ha estat la primera ministra italiana, Giorgia Meloni. Els líders occidentals s'esforcen per escenificar el suport a Kíiv mentre creixen les veus que asseguren que, coincidint amb l'aniversari de la invasió, Moscou ja està llançant una triple ofensiva que s'intensificarà a la primavera.

"Vaig rebre més pressió abans de la guerra que ara. Després de la invasió, tothom ha entès que la Rússia d'avui és una organització terrorista", ha contestat Zelenski quan se li ha preguntat si tem que la fatiga d'una guerra d'impactes tan palpables i globals com aquesta pugui portar els socis occidentals a pressionar Kíiv perquè intenti negociar per posar fi al conflicte. Sobre el possible paper de la Xina en la cerca d'una solució pacífica, el mandatari ucraïnès ha assenyalat que "obre la porta" perquè el president Xi Jinping "formi part de l'equació de la pau".

L'agenda de Sánchez ha inclòs la visita a Butxa i a Irpín, dues ciutats dels voltants de Kíiv que van ser ocupades pels russos i foren escenari de brutals matances de la població civil. "He vist els efectes de la guerra i només he tingut un pensament: el món internacional basat en les regles va ser construït precisament per evitar les imatges que he vist jo avui", ha apuntat el president espanyol. Durant la seva estada a Butxa, ha visitat l’església de Sant Andreu. El temple, de cúpules daurades i pintura blanca, ocupa un apartat important en la història d’aquesta invasió: al seu darrere hi van cavar una fossa comuna per enterrar els cadàvers de civils que s’acumulaven als carrers de la ciutat. A la façana encara hi ha les ferides de bala i de metralla. Quan van entrar a Butxa, el primer que van fer les tropes russes va ser disparar contra aquest temple.

stats