Revolta a l'Iran
Internacional 31/01/2023

Una parella d'iranians, condemnats a 10 anys i mig de presó per ballar junts al carrer

El vídeo que els joves van penjar a les xarxes els ha suposat una condemna per "corrupció" i "propaganda" contra el règim

ARA
2 min
Captura de pantalla del vídeo penjat pels joves Amir Ahmadi i Astiaj Haghighi, condemnats a 10 anys i mig de presó per aquest ball.

BarcelonaUn noi i una noia ballen junts en una plaça de Teheran i pengen el vídeo a les xarxes socials. Aquest és el "delicte" pel qual se'ls ha condemnat a 10 anys i mig de presó. És l'última atrocitat del règim dels aiatol·làs de l'Iran, immersos en un procés de repressió brutal de les protestes desfermades per la mort de la jove Mahsa Amini a mans de la policia de la moral.

Ell es diu Amir Ahmadi i té 22 anys, i ella Astiaj Haghighi i en té 21. Ara hauran d'estar fins a la trentena a la presó per l'atreviment de mostrar el seu amor a les xarxes socials penjant un vídeo on ballen de forma romàntica. En les imatges, gravades a la plaça de la Llibertat de Teheran, ella no porta mocador al cap. Tots dos van vestits amb roba d'abrigar ampla, i el ball és totalment innocent: donen voltes l'un al voltant de l'altre.

Doncs la secció 15 del Tribunal Revolucionari de Teheran ha cregut que això era suficient per considerar els dos joves culpables de "foment de la corrupció, reunió i col·lusió amb la intenció de pertorbar la seguretat nacional i estendre propaganda" contra la República Islàmica, segons publica IranWire.com.

Els joves van ser detinguts l'1 de novembre per policies vestits de paisà, que els van empresonar sense donar-los dret a un advocat ni opció a fiança, segons el mateix mitjà, que apunta també que els familiars dels dos joves han estat amenaçats pel règim perquè no denunciïn la seva situació. També s'ha prohibit als joves qualsevol nova activitat online, així com abandonar el país durant dos anys després de complir la condemna.

Des de l'esclat de les protestes a finals de setembre, quan es va fer pública la mort a mans de la policia de la jove kurda Mahsa Amini, que havia estat detinguda per dur mal posat el hijab, la repressió del règim ha deixat ja 520 persones mortes i 18.000 detinguts. La revolta popular s'ha convertit en el desafiament més gran al règim ultraconservador de l'Iran i el govern iranià ha respost reforçant encara més la mà dura: fins a 20 persones detingudes per protestar han estat condemnades a mort i quatre ja han estat executades.

stats