Internacional 07/11/2013

L'instigador de l'atac a la Malala, nou líder dels talibans pakistanesos

L'elecció del mul·lah Fazlullah després de la mort amb un 'drone' dels EUA del seu predecessor obre un interrogant sobre el procés de negociació política amb Islamabad

Ara
1 min
El mul·lah Fallulà, nou líder dels talibans pakistanesos, en un vídeo difós el juliol del 2010. AFP

BarcelonaEl mul·lah Fazlullah ha estat escollit aquest dijous nou líder dels talibans pakistanesos després de la mort divendres passat en un atac amb un 'drone' nord-americà de Hakimullah Mehsud. Fins ara, Fazlullah, de 39 anys, ha estat líder dels talibans a la vall del Swat –fronterera amb l’Afganistan–, on el 2007 va arribar a imposar la seva versió de la llei islàmica. De fet, se l’acusa d’haver ordenat l’atac contra Malala Youzafzai, la nena pakistanesa agredida per defensar el dret a l’educació femenina. Un comunicat del moviment Threek-e-Taliban Pakistan (TTP), el consell talibà al país, va precisar llavors que matar la Malala “era una obligació sota la xaria”, la llei islàmica.

Interrogants sobre les negociacions

L’elecció de Fazlullah obre un interrogant sobre el procés de negociació política que els talibans pakistanesos i el govern d'Islamabad estaven intentant tirar endavant. De fet, durant la roda de premsa que ha convocat el TTP al Waziristan del Nord, un feu talibà fora del control de les autoritats del país, un portaveu de l’organització ha assegurat que el nou líder s’oposava a qualsevol negociació amb Islamabad. “Tots els governs fan trampes. Amb el pretext de les converses de pau, enganyen i maten la nostra gent. Estem cent per cent segurs que el Pakistan dona suport total als atacs amb 'drones' dels EUA”, ha dit un representant talibà a Reuters. La designació de Fazlullah i de Mehsud hauria fet canviar la predisposició del TTP i suspendre els possibles diàlegs.

stats