Internacional 31/10/2021

Els països del Golf retiren ambaixadors i ajuda financera al Líban

El ministre libanès que va criticar l'ofensiva liderada per Riad sobre el Iemen es nega a dimitir

ARA
2 min
El ministre d'Informació del Líban, George Kordani, al cengtre de la polèmica amb els països del Golf.

BarcelonaEl Líban es veu immers en un conflicte diplomàtic amb els països del Golf que podria acabar d'enfonsar la precària economia del país. La disputa té com a origen les paraules del ministre d'Informació libanès, George Kordahi, en què criticava la intervenció militar de l'Aràbia Saudita al Iemen. Les declaracions de Kordahi, fetes abans d'assumir el ministeri, van circular dijous per les xarxes socials i van portar a Riad, divendres mateix, a donar 48 hores a l'ambaixador del Líban per marxar del país.

Hores més tard, el govern de Bahrain va fer el mateix amb l'ambaixador libanès. L'endemà dissabte, els Emirats Àrabs Units, Kuwait i Bahrain els van seguir les passes i van prendre també la mateixa mesura. Però la represàlia no s'ha limitat a l'àmbit de la política, perquè Riad ha decidit també aturar totes les importacions de productes libanesos, un fet que pot agreujar la crisi econòmica en què viu la població del Líban. Els Emirats Àrabs, Kuwait i Bahrain també han suspès parcialment la cooperació econòmica amb el Líban.

El secretari general de la Lliga Àrab va intervenir dissabte per expressar la seva "confiança en el president [del Líban], Michel Aoun, i el primer ministre Najib Mikati per prendre les mesures necessàries per posar fi al deteriorament de les relacions entre el Líban i el Golf".

Però aquest mateix diumenge Kordahi ha sortit de nou en públic per assegurar que no té la més mínima intenció de dimitir. "La meva dimissió està fora de tota discussió", ha dit el ministre en declaracions a la televisió Al-Jadeed.

La influència de l'Iran

L'origen de la polèmica són les declaracions de Kordahi en un programa de televisió gravat a l'agost i transmès aquesta setmana en què va descriure la guerra al Iemen com una "agressió" de l'Aràbia Saudita i els Emirats Àrabs Units contra la insurrecció dels houthis, que té el suport de l'Iran (país d'extraordinària influència al Líban). Kordahi també va qualificar la guerra d'"absurda" i va demanar el cessament immediat de les hostilitats al tractar-se d'un cas de "guerra entre àrabs". Cal destacar que el programa va ser gravat aproximadament un mes abans que Kordahi esdevingués ministre.

El ministre d'Exteriors de l'Aràbia Saudita, el príncep Faisal bin Farhan, ha puntualitzat aquest diumenge que la crisi diplomàtica no té tant a veure amb les autoritats libaneses com amb la influència de l'Iran sobre el país, representada en el partit milícia xiïta Hezbol·lah. "El domini de Hezbol·lah sobre el sistema polític del Líban ens preocupa i converteix en inútil qualsevol tipus de negociació" (amb les autoritats), ha lamentat el ministre en declaracions a la cadena panàrab Al-Jazeera.

Els països del Golf han donat suport econòmic durant anys a la fràgil economia libanesa i els preocupa la gran influència que exerceix en aquell país el seu gran rival a la regió, l'Iran, a través de la milícia de Hezbol·lah.

stats