L'OTAN veu possible que Rússia utilitzi armes químiques a Ucraïna amb un pretext fals

Si s'ataca un país de l'OTAN hi haurà una resposta "de tota l'Aliança", diu Stoltenberg

2 min
El secretari general de l'OTAN Jens Stoltenberg, avui a Brussel·les.  YVES HERMAN / REUTERS

BarcelonaToc d’alerta del secretari general de l’OTAN, Jens Stoltenberg, per l’escalada que pot agafar la invasió russa a Ucraïna. Stoltenberg veu possible que Rússia utilitzi armes químiques en aquesta guerra amb un pretext fals. Ho ha dit després de qualificar d'“absurdes” les denúncies que ha fet el país de Vladímir Putin d’acusar Ucraïna de tenir laboratoris i armes químiques. “És una altra mentida”, ha assegurat Stoltenberg, que ha carregat contra Rússia per matar civils ucraïnesos i muntar crides sense fonament. L’OTAN ha mostrat preocupació pel fet que Rússia especuli amb aquest pretext fals per endurir els atacs, incloent-hi armes químiques. “L’ús d’armes químiques és una violació de la llei internacional”, ha argumentat Stoltenberg, que ha exigit a Putin que no en faci servir. Tanmateix, ha recordat que Rússia ja ha atacat opositors polítics i ha facilitat armes químiques a Síria: “És inacceptable”.

Davant aquest escenari i després que l’exèrcit rus disparés contra una base militar ucraïnesa situada a només 25 quilòmetres de Polònia, el cop més pròxim a l’OTAN, Stoltenberg ha avançat que a partir de demà els membres del seu Consell debatran la seva posició militar per fer “un reset”. Ho ha definit com una discussió “important” en què caldrà reforçar la seguretat dels països de l’Aliança.

Stoltenberg també ha volgut deixar clar que si ataquen un dels països de l’OTAN, això tindrà una resposta “de tota l’Aliança”. Ha advertit que si Rússia utilitza armes químiques pagarà “un preu molt alt” i ha insistit que l’OTAN és capaç de protegir els seus aliats. Stoltenberg ha apostat per invertir en defensa militar i prevenir possibles incidents. A més, el secretari general s’ha referit al dron que va caure a Zagreb, la capital de Croàcia, procedent de la guerra d’Ucraïna com un accident “que no va ser un atac armat”, malgrat que l’estan revisant.

Petició de pressió a la Xina

“Rússia és responsable de la invasió a Ucraïna i s’ha d’acabar”, ha demanat Stoltenberg, que també ha dirigit la pressió a la Xina: la petició que li ha fet és que condemni els atacs de Rússia i que no li doni cap tipus de suport, militar o del que sigui, per una guerra “brutal” que causa morts. Segons Stoltenberg, la Xina està obligada a dir que la invasió russa a Ucraïna és una violació de la llei internacional.

El secretari general de l’OTAN ha avalat l’actuació que l’Aliança ha fet fins ara perquè s’ha respost “ràpid” a aquesta crisi. Ha recordat que s’ha enviat armament a Ucraïna perquè es defensi i que s’ha provat de frenar Rússia amb sancions.

stats