Internacional 10/09/2013

Rússia rebutja ara la proposta de França per desarmar Síria

Moscou convoca una reunió d'urgència del Consell de Seguretat de l'ONU per presentar el seu projecte de resolució, acordat amb el règim d'Al-Assad

Reuters
2 min

ParísRússia no està d'acord amb la resolució proposada per França. L'atribució que fa França de la massacre del 21 d'agost al barri de Ghouta al règim de Baixar al-Assad ha desencadenat la discòrdia entre Rússia i els països que han donat suport a la proposta: França, els Estats Units i el Regne Unit.

Rússia també ha manifestat que no secundarà una proposta que amenaci de fer ús de la força militar contra Síria. Per aquest motiu, el ministre d'Exteriors rus, Serguei Lavrov, ha convocat una reunió del Consell de Seguretat de l'ONU que tindrà lloc aquest dimarts a les 10 de la nit.

El primer ministre d'Exteriors francès, Laurent Fabius, ha afirmat que Rússia no està interessada en arribar a una resolució amb Síria per posar les armes químiques sota control internacional. "M'ha semblat entendre que a Rússia no estaven necessàriament entusiasmats - i utilitzo un eufemisme - per emmarcar tota aquesta qüestió en una resolució reconciliadora amb les Nacions Unides", ha declarat Fabius.

Després de que Moscou hagi afirmat obrir converses amb el règim de Baixar al-Assad per dissenyar "un pla concret" de lliurament del seu armament químic, el ministre rus ha manifestat a Fabius el seu desacord amb la proposta de resolució presentada als membres del Consell de Seguretat de l'ONU.

França ha presentat aquest dimarts el projecte de resolució per concretar la proposta russa perquè el suposat arsenal d'armes químiques de Síria quedi sota control internacional, tal com ha anunciat el ministre francès d'Afers Exteriors, Laurent Fabius.

Tant el president francès, François Hollande, com el primer ministre britànic, David Cameron, han accedit a estudiar la viabilitat de la proposta presentada per Rússia, que ha estat examinada avui a la seu de l'ONU.

El text, en primer lloc, condemna el controvertit atac del 21 d'agost al barri de Ghouta de Damasc, però a banda exigeix al règim sirià que aclareixi si posseeix armament químic i, si és així, que el posi "sota la completa disposició" de la comunitat internacional. El projecte francès, segons ha precisat, està basat en el capítol 7 de la Declaració dels Drets Humans, i preveu "conseqüències extremament serioses" en cas de violació d'aquestes disposicions.

stats