Internacional 17/10/2012

Obama recupera terreny en un segon debat molt més agressiu

El president acusa Mitt Romney de ser el candidat dels rics. El republicà assegura que els Estats Units no es poden permetre quatre anys més de presidència d'Obama

Núria Ferragutcasas
2 min
Obama i Romney en el segon debat presidencial / EFE

WashingtonEl segon cara a cara entre el president Barack Obama i el candidat republicà Mitt Romney, celebrat aquesta matinada a l'estat de Nova York, ha estat més agressiu i amb contínues interrupcions per part dels dos candidats. Obama ha recuperat el terreny perdut en el primer debat presidencial gràcies a una actuació més segura i no ha desaprofitat cap ocasió per atacar el seu rival.

Els candidats han discutit gran part del temps sobre economia, impostos, energia, immigració i educació. Des del principi, Obama ha sortit a l'atac i ha acusat Romney de voler deixar que "Detroit fes fallida" –una frase que va fer servir el republicà per oposar-se al rescat de les empreses automobilístiques– i de ser el candidat dels rics. A més, ha recordat que el governador de Massachusetts paga una taxa d'impostos menor que la majoria de les famílies nord-americanes.

Mitt Romney no s'ha arronsat. El republicà ha contraatacat amb crítiques a la gestió d'Obama dels últims quatre anys. "Si reelegiu el president Barack Obama, tindreu quatre anys com els últims. No ens ho podem permetre", ha dit Romney, que també ha lamentat un altre cop que 23 milions de nord-americans no tenen feina.

Obama ha guanyat, segons una enquesta de la CNN

El format del segon debat ha estat diferent. Una desena de persones d'un públic de 82 votants indecisos han formulat les preguntes als candidats. Segons una enquesta de la CNN, poques hores després del debat un 46% dels espectadors han donat com a guanyador Obama, mentre que un 39% creuen que Romney ho ha fet millor.

Obama ha buscat atreure el vot de les dones i dels llatins quan ha explicat les lleis que ha impulsat en el seu mandat per millorar la igualtat de salaris entre homes i dones i per evitar la deportació de fills d'immigrants il·legals. Per la seva part, Romney ha tornat a moderar les seva política econòmica per aconseguir el suport dels votants independents. "Jo no vull retallar els impostos als més rics. El que vull és fer-los baixar a la classe mitjana", ha dit l'aspirant conservador.

La política exterior era un dels temes de la nit, però només hi ha hagut una pregunta sobre Líbia. Els dos candidats s'han acusat mútuament de treure rèdit polític de l'atac a Bengasi, que va causar la mort de l'ambaixador i de tres diplomàtics nord-americans.

stats