Immigració
Internacional 21/12/2022

Noves caravanes de migrants desborden la ciutat d'El Paso, als Estats Units

Arribades massives de nicaragüencs esquiven la política anticovid que permet expulsar-los ràpidament, que de moment continua vigent

Simon Romero - J. David Goodman - Eileen Sullivan / The New York Times
5 min
Migrants travessen el riu Bravo per entrar a El Paso, als Estats Units, diumenge passat.

El PasoUna nova caravana de migrants, procedents principalment de Nicaragua, va travessar fa dos diumenges el riu Bravo cap a El Paso, una de les travessades més nombroses dels últims anys a la frontera de l'oest de Texas, als Estats Units. Eren entre 800 i 1.000 persones. Durant tot el cap de setmana havien estat creuant uns 2.000 migrants al dia, però aquella arribada en massa de diumenge a la nit va sorprendre fins i tot els habitants d'El Paso, una ciutat que els últims mesos s'ha vist desbordada per un flux constant de migrants procedents de l'Amèrica Central i del Sud: més de 50.000 persones només a l'octubre.

Igual que els migrants de Veneçuela que van inundar El Paso aquest any, els que arriben de Nicaragua no poden ser expulsats ràpidament en virtut d'una política de salut pública de l'època de la pandèmia coneguda com a Títol 42, que les autoritats federals nord-americanes utilitzen encara amb els migrants d'altres països, com Mèxic. La política, iniciada pel govern de Donald Trump i continuada pel president Joe Biden (tot i que amb l'excepció dels menors d'edat), ha permès que les autoritats nord-americanes expulsin ràpidament els migrants, fins i tot els que sol·liciten asil, per ajudar a prevenir la propagació del coronavirus.

Les escenes que tenen lloc a El Paso ofereixen un tast dels reptes a què aviat podrien enfrontar-se els agents fronterers al llarg de tota la frontera sud dels Estats Units, un cop que aquest Títol 42 expiri. Un jutge va ordenar que la norma acabés aquest dimecres, 21 de desembre, però el Tribunal Suprem va emetre ahir dilluns una ordre per congelar aquella decisió. És una mesura temporal i no una decisió final, però no queda clar fins quan mantindrà congelada la fi del Títol 42.

Migrants fent foc per escalfar-se en el pas fronterer d'El Paso, als Estats Units.
Una família travessant la frontera entre Mèxic i els Estats Units a El Paso.

La majoria dels migrants de la caravana es van entregar a les autoritats federals perquè el seu cas sigui jutjat. La majoria s'uniran als milers que han travessat també en els últims dies aquest pas, molts dels quals han estat alliberats per deixar-los buscar ajuda i menjar. Alguns s'agrupen a l'estació d'autobusos del centre, altres dormen sobre cartons a les nits, quan les temperatures baixen fins al punt de congelació en aquesta ciutat.

Els nicaragüencs i veneçolans es queden

“Vaig cap a Nashville”, explica Gabriel Moreno, de 21 anys, que va fugir d'una feina mal pagada en una fàbrica tèxtil a Nicaragua, va ser assaltat mentre creuava Mèxic i el dilluns següent estava entre els que eren a l'estació d'autobusos d'El Paso mirant com poder continuar avançant cap a l'interior dels Estats Units.

A causa de les seves tenses relacions diplomàtiques amb el règim autoritari de Nicaragua, els Estats Units tenen una capacitat limitada per expulsar els nicaragüencs en virtut de la salut pública i no poden repatriar els ciutadans del país. I fins ara, Mèxic no ha accedit a acceptar-los si són expulsats dels Estats Units.

En conseqüència, la majoria dels nicaragüencs detinguts són posats en llibertat condicional a curt termini amb un dispositiu de rastreig o enviats breument a un centre de detenció del Servei d'Immigració i Control de Duanes, on solen ser alliberats al cap d'uns dies. En última instància, tots han de comparèixer davant d'un tribunal d'immigració per enfrontar-se a un procediment de deportació.

Els refugis, a rebentar

Blake Barrow, director de Rescue Mission d'El Paso, assegura que el seu refugi estava aquesta setmana “a rebentar”, a mesura que continuava l'arribada de migrants. “Les xifres no s'assemblen a res que hagi vist els últims 25 anys”, va afirmar. A l'agost gairebé totes les persones que rebien assistència al seu alberg eren ciutadans nord-americans sense llar. "Ara aquesta xifra s'ha reduït al 30%", va dir Barrow. “Tota la dinàmica ha canviat amb el gran nombre de persones procedents de països com Nicaragua”. Barrow va explicar que tenia gent dormint a qualsevol lloc que els pogués trobar. "Sincerament, no sé com abordar aquest problema", va dir. "La situació ens està sobrepassant".

El nombre d'arribades s'estén molt més enllà de la caravana que va arribar aquell diumenge i no sembla remetre. Rosalio Sosa, que dirigeix una xarxa de refugis a Ciudad Juárez, a la banda mexicana de la frontera amb El Paso, va dir que els migrants continuaven travessant la frontera. A l'altra banda del riu, s'havia format una fila a mesura que els últims a arribar esperaven ser processats per les autoritats nord-americanes. “La fila ara mateix és interminable”, assegurava.

Migrants escalfant-se al foc mentre esperen després de travessar la frontera a El Paso, Estats Units.
Desenes de migrants travessant el riu Bravo des de Mèxic cap a El Paso, als Estats Units, aquest desembre del 2022.
Diversos migrants, un d'ells amb una bandera de Veneçuela, escalfant-se mentre esperen després de travessar el riu cap a El Paso, als Estats Units, aquest desembre del 2022.

Era la segona vegada en els últims mesos que grans travessades de migrants amenacen amb desbordar els recursos de l'empobrida ciutat fronterera i de les autoritats federals d'immigració, ja sobrecarregades. Més de 5.000 migrants eren dilluns al centre de processament de la Patrulla Fronterera, segons les autoritats d'El Paso.

"Una nova Ellis Island"

“Ho estem sentint. S'estan esgotant els recursos”, deia el senador estatal César Blanco, que representa la zona i va instar els governs estatal i federal a enviar-hi ajuda humanitària. Segons ell, El Paso havia esdevingut un punt d'entrada de facto per a migrants desesperats, molt semblant a l'illa novaiorquesa Ellis Island. “Ho vulguem o no, ho és”, va afirmar.

Aquesta setmana es podia veure els migrants, la majoria procedents de Nicaragua, arraulits a les cantonades o esperant que obrís una estació d'autobusos. “Tinc cinc persones allotjades amb mi ara mateix a casa meva, i vaig obrir la meva camioneta perquè tres més dormissin allà”, va explicar Almaraz Saucedo Isidro, que viu als apartaments de davant de l'estació. “Fa fred, i no tenen menjar ni roba abrigada, i els acaben de deixar”.

La regió d'El Paso ha experimentat un fort augment del nombre de persones que intenten travessar des de Mèxic els últims mesos. Les 53.000 arribades registrades a l'octubre és la xifra més alta de qualsevol tram de la frontera entre els Estats Units i Mèxic aquest any. Però els agents federals han registrat un nombre rècord d'entrades a tota la frontera sud: gairebé 2,4 milions en un any.

stats