Internacional 10/02/2023

Nou atac massiu a Ucraïna després de la gira europea de Zelenski

Míssils sobre Zaporíjia i explosions a Kíiv en una nova ofensiva russa que ha tornat a destruir part del sistema elèctric

ARA
2 min
La població civil de Kíiv s'ha refugiat de nou al metro davant l'ofensiva rusa a Ucraïna

BarcelonaLes alarmes aèries han sonat aquest matí de divendres arreu d'Ucraïna. Després d'un atac massiu amb míssils sobre Zaporíjia durant la nit, l'ofensiva russa es multiplica i s'han sentit explosions també a la capital, Kíiv. Els bombardejos arriben just l'endemà del final de la gira europea del president d'Ucraïna, Volodímir Zelenski, que ha estat rebut a Londres, París i Brussel·les.

Diverses instal·lacions elèctriques arreu del país han estat colpejades pels míssils russos aquest matí, segons l'operador de la xarxa Ukrenergo, i han generat talls de subministrament tant a l'est com al sud i l'oest del país.

El primer dels atacs ha començat aquesta nit passada quan almenys 17 míssils han colpejat la ciutat de Zaporíjia, al sud-est del país. Aquesta localitat encara està en mans d'Ucraïna, però forma part d'una província que està ocupada per Rússia. És l'atac més greu que ha patit aquesta ciutat des de l'inici de la guerra, fa prop d'un any, segons les autoritats locals.

Les sirenes aèries han sonat durant l'hora punta d'aquest matí de divendres en diverses localitats com Khàrkiv i Kíiv i les autoritats locals han demanat a la ciutadania que busqués refugi. "L'aviació enemiga és a l'aire i hi ha vaixells que poden portar míssils Kaliber al mar. L'enemic està llançant míssils. L'alerta aèria serà llarga", deia Maksim Màrtxenko, governador regional de la regió d'Odessa, al sud. "Si us plau, no ignoreu les sirenes d'alerta aèria i aneu als refugis", afegia. Segons Reuters els míssils russos han atacat infraestructures crítiques a Khmelnitski, a l'oest d'Ucraïna, a Khàrkiv al nord-est i a la regió de Dnipropetrovsk, al centre del país.

Fonts ucraïneses han apuntat que les defenses aèries de Kíiv han abatut cinc dels set drons i cinc dels sis míssils Kaliber llançats contra Ucraïna. 35 míssils més, del model S-300, han colpejat Zaporíjia i Khàrkiv, però les defenses antiaèries ucraïneses no poden fer caure aquest tipus de míssil.

Segons el ministre d'Energia ucraïnès, German Galushchenko, les forces russes han atacat instal·lacions energètiques a sis regions, cosa que ha forçat les autoritats a fer aturades d'emergència del subministrament a gran part del país. "Per desgràcia, han atacat instal·lacions d'energia tèrmica i hidràulica i també a infraestructures d'alt voltatge a sis regions. La situació més difícil és a Zaporíjia, Khàrkiv i Khmelnytskiy", ha detallat, informa Reuters.

Míssils per sobre Moldàvia

El comandant en cap de les forces armades ucraïneses, Valeriy Zuluzhnyi, ha afirmat que dos míssils Kaliber llançats des del mar Negre han entrat a l'espai aeri de Moldàvia i que després han volat per espai aeri de Romania –país de l'OTAN–, abans d'entrar a Ucraïna. Però després el ministeri de Defensa romanès ha assegurat que els coets russos no han violat l'espai aeri del seu país. "El sistema de vigilància de la força aèria romanesa ha detectat un objectiu aeri, probablement un míssil de creuer llançat des d'un vaixell rus al mar Negre, prop de la península de Crimea", ha dit el ministeri en un comunicat, que ha afegit que els radars han registrat el míssil a uns 35 quilòmetres de la frontera romanesa, però que no l'ha travessat.

stats