Noruega identifica el cos de l'Artin, un nadó kurd que es va ofegar intentant arribar a Anglaterra

La pastera en què creuava el canal de la Mànega amb la seva família es va enfonsar al gener

Mar Bermúdez i Jiménez
2 min
L'Artin a Durkerque el mes d'octubre

BarcelonaLa policia de Noruega ha confirmat la identitat d'un cos trobat a la costa a principis d'any. Es tracta d'un nen de poc més d'un any que es deia Artin i que va morir al canal de la Mànega després que s'enfonsés la petita barca de pesca on viatjava amb quatre membres més de la seva família. Els cossos dels pares i els dos germans de l'Artin s'havien recuperat, amb un total de 19 cadàvers, però el nadó s'havia donat per desaparegut. Segons l'ONG Hengaw, a la pastera hi anaven 28 persones. Intentaven arribar a Anglaterra des de França.

La policia de Noruega ha concretat que el cos el van trobar dos agents el dia de Cap d'Any a la costa sud-oest, prop de Karmoy. Com que no encaixava amb cap denúncia de desaparició, se'n va fer un perfil genètic. "Professionals del departament de ciència forense de la Universitat d'Oslo van aconseguir trobar perfils d'ADN compatibles", explica la declaració policial noruega. Va ser aleshores quan es va poder informar la família i confirmar la identitat de l'Artin.

Les restes del menor es traslladaran a l'Iran perquè puguin ser enterrades. "Aquesta història és tràgica, però com a mínim hem pogut donar una explicació als familiars", ha dit Camilla Tjelle Waage, cap d'investigacions de l'oficina policial de Karmoy.

La barca en què viatjava la família es va enfonsar al Canal l'octubre del 2020. Rasolu Iran-Nejad, de 35 anys; Shiva Mohammad Panahi, també de 35 anys; l'Anita, de nou, i l'Armin, de sis, van morir. La família era de la ciutat de Sarasht, a l'oest de l'Iran, prop de la frontera amb l'Iraq. Quinze migrants que viatjaven a la mateixa barca van ser rescatats i traslladats a l'hospital i es va obrir una investigació sobre l'enfonsament a Dunkerque.

Un cru final d'un viatge per un futur millor

Segons les investigacions, la família va abandonar Sardasht cap a Turquia l'agost del 2020. Allà van esperar que algun contrabandista els portés en barca fins a Itàlia, on van ser traslladats de nou fins al nord de França. El 27 d'octubre, en un qui sap si últim viatge a la recerca d'una nova vida, va tenir lloc l'accident. Els cossos de tots els membres de la família es van recuperar prop del lloc del naufragi, però el fill menor de la família va desaparèixer. El mes de gener del 2021 el cos va arribar a la costa de Noruega.

Milers de refugiats kurd-iranians posen les seves vides i les de les seves famílies en mans de contrabandistes per poder arribar a Europa cada any. La regió kurda a l'Iran pateix persecució política i discriminació econòmica.

stats