Filipines
Internacional 08/07/2022

La Nobel Maria Ressa perd el recurs contra una condemna per difamació cibernètica

La periodista filipina s'enfronta a una llarga pena de presó per un article publicat l'any 2012

ARA
2 min
La periodista filipina, Maria Ressa

BarcelonaLa periodista filipina i guanyadora del premi Nobel de la pau del 2021, Maria Ressa, ha perdut aquest divendres la seva apel·lació contra una condemna per difamació cibernètica i s'enfronta a una llarga pena de presó. La sentència arriba dues setmanes després que les autoritats filipines ordenessin el tancament del seu portal de notícies, Rappler, per "violar les restriccions constitucionals i estatutàries dels mitjans de comunicació".

Ressa, que tornarà a recórrer la decisió fins a elevar el cas al Tribunal Suprem, s'enfronta, juntament amb el reporter d'investigació Rey Santos, a una pena d'entre sis mesos i sis anys de presó per un article publicat l'any 2012 en què denunciava la corrupció a la judicatura filipina per part d'empresaris com Wilfredo Keng i mencionava la seva suposada implicació en un cas d'homicidi. De fet, va ser el mateix Keng qui va interposar la demanda contra Rappler l'any 2017.

La periodista va ser declarada culpable per aquest cas l'any 2020 i ha rebut més d'una dotzena de denúncies per difamació cibernètica. Rappler ha estat una de les principals veus crítiques contra el govern de Rodrigo Duterte, qui acusa el mitjà de violar una prohibició constitucional de la propietat estrangera per obtenir finançament, així com d'evasió fiscal. Des del mitjà esperen que "la situació millori" amb la presidència de Ferdinand Marcos Jr., que va prendre el relleu el 30 de juny.

En un comunicat, els acusats han qualificat de "desafortunada" la decisió i assenyalen que els seus assessors legals ja l'estan "revisant". "La decisió debilita la capacitat dels periodistes per rendir comptes al poder. El que està en joc en última instància és la nostra democràcia, la força de la qual depèn de mitjans que no estiguin amenaçats per l'estat ni intimidats per forces que busquen silenciar les veus crítiques", denuncien des del mateix mitjà.

El passat mes d'octubre, Ressa va ser guardonada juntament amb el periodista rus Dmitri Muràtov amb el premi Nobel de la pau pels seus esforços per "salvaguardar la llibertat d'expressió".

stats