Internacional 14/07/2021

"No teniu vergonya?": Biden clama contra l'intent dels republicans de restringir el vot dels més desfavorits

El president qualifica la batalla legal de principal desafiament de la democràcia nord-americana "des de la Guerra Civil"

Q.A.
2 min
El president dels Estats Units, Joe Biden, durant la seva intervenció, dimarts, a Filadelfia

LondresLa batalla pel dret de vot als Estats Units continua al Congrés i a les legislatures estatals de tot el país. El president, Joe Biden, ha advertit aquest dimarts des de Filadèlfia que “la democràcia nord-americana s’enfronta a la principal amenaça des de la Guerra Civil”. En un discurs al National Constitution Center ha assegurat que “avui s'està produint un assalt als Estats Units, un intent de suprimir i subvertir el dret de vot i unes eleccions justes i lliures". "No teniu vergonya?", ha clamat als republicans, que han aprovat lleis en uns quants estats que dificulten el dret de vot dels col·lectius més desfavorits.

Biden ha volgut condemnar així els esforços recents en 17 estats controlats pels republicans per aprovar lleis que restringeixen quan i on poden votar els seus ciutadans. L’oposició conservadora intenta respondre legalment a les acusacions de frau que va llançar reiteradament l’expresident Donald Trump durant els dies i setmanes anteriors a les últimes eleccions i des de la seva derrota electoral.

Molts republicans continuen creient que les eleccions del novembre van ser robades a Trump, una afirmació que Biden ha qualificat de "la gran mentida" i que en cap cas ha estat confirmada amb proves. És més, en els recomptes extres que hi va haver en estats que van registrar un resultat molt ajustat a favor dels demòcrates, com Geòrgia i Nevada, en cap moment es va poder demostrar cap indici de tupinada.

Les maniobres republicanes han comportat que en estats com Texas, per exemple, els legisladors demòcrates hagin bloquejat temporalment l’aprovació de la legislació electoral estatal desplaçant-se a Washington DC per pressionar els seus companys al Congrés perquè promulguin noves normes federals electorals que s’imposin a qualsevol llei estatal.

El sistema electoral, a debat

Al centre del debat hi ha la qüestió de quina és la principal amenaça a la democràcia nord-americana: si un procés com el del 2020, en què hi va haver molt de vot avançat per correu a causa de la pandèmia, o bé si el sistema té problemes estructurals de gran profunditat, on la influència dels grans donants amb poderosos interessos fa que exercir el dret de vot sigui molt més difícil del que seria necessari, sobretot per a grups històricament desfavorits.

En aquest context, els demòcrates volen reformar com mai abans a escala federal el sistema electoral dels Estats Units. El projecte de Llei per al Poble, com en diuen, garantiria que els votants poguessin rebre les paperetes de votació per correu electrònic i s’exigiria un mínim de quinze dies de votació anticipada abans de cada jornada electoral federal. Tanmateix, s’establirien normes per a les màquines de votar per evitar el que va passar a l’estat de Florida a les presidencials del 2000.

stats