Pròxim Orient
Internacional 24/01/2023

"No podem deixar-los guanyar cap batalla" : la comunitat LGTBI en alerta davant el nou govern israelià

L'executiu de Netanyahu incorpora socis que es declaren antigais

3 min
Manifestació de la comunitat LGTBI en contra del govern ultradretà de Benjamin Netanyahu dissabte passat a Tel Aviv.

Jerusalem"Puc ser una persona d'extrema dreta, homòfoba, racista i feixista, però la meva paraula és vinculant". Així s'expressava, amb to sarcàstic, el nou ministre de finances del govern israelià i líder de la formació d'ultradreta Sionisme Religiós, Bezalel Smotrich, segons una gravació feta pública dilluns. Smotrich també deia que confiava que podria prendre mesures contra la comunitat LGTBI sense patir cap repercussió de les seves bases, ja que als seus votants "tant se'ls en foten els gais". Aquestes paraules, i sobretot el programa polític dels socis religiosos i d'ultradreta del primer ministre Benjamin Netanyahu, han alarmat molts membres de la comunitat LGTBI del país, que asseguren estar preparats per defensar els seus drets. "No podem deixar-los guanyar ni una sola batalla", afirma a l'ARA Shay Bromson, president d'Havrutà, una entitat que representa els jueus religiosos de la comunitat LGTBI.

El ministre de finances israelià Bezalel Smotrich i el primer ministre Benjamin Netanyahu en una roda de premsa fa dues setmanes.

A més de Smotrich, el nou govern israelià compta amb altres membres obertament homòfobs, com el nou ministre de Seguretat Nacional, Itamar Ben-Gvir, o el líder del partit Noam, l'ultraortodox Avi Maoz. El primer ha dit darrerament que "els homosexuals" són els seus "germans" i "les lesbianes" són les seves "germanes", però també s'ha mostrat contrari a la celebració de l'Orgull Gai, que considera una "abominació". I el segon ha definit la Marxa de l'Orgull a Israel (la més important del Pròxim Orient) com "una desfilada promiscua d'abominació". També va emetre anuncis explícitament homòfobs durant la campanya electoral. "El meu problema no és amb persones específiques sinó amb la ideologia LGTBI i el seu moviment polític", ha afirmat Maoz, que és el responsable de les polítiques educatives i migratòries del nou govern de Netanyahu.

Discriminació a la sanitat i agressions

Més enllà de les paraules, els acords de coalició del nou govern inclouen diverses clàusules que preocupen enormement la comunitat LGTBI. Els socis de Netanyahu volen esmenar la llei antidiscriminació perquè comerciants i fins i tot metges es puguin negar a prestar servei als qui "fereixin les seves creences i sentiments religiosos". En aquest sentit, la ministra Orit Strook va insinuar que un metge podria negar-se a atendre una persona homosexual “sempre que hi hagi prou metges que puguin donar aquest servei”. Els activistes LGTBI alerten també del possible retorn de les "teràpies de conversió", il·legalitzades per l'anterior executiu al començament de l'any passat, i asseguren que els incidents homòfobs a Israel han augmentat un 75% en l'últim any, segons dades de l'ONG Agudà.

"Ens preocupa molt la presència de partits tan antiliberals i anti-LGTBI al govern amb poder executiu per decidir en àmbits com l'educació. I també el fet que aquestes formacions siguin conegudes per donar suport a les teràpies de conversió", explica Shay Bromson. L'activista indica que la seva organització ha atès molts homosexuals que han passat per aquestes teràpies, que considera "molt nocives", i explica que la línia d'atenció telefònica de l'entitat ha experimentat un augment en les denúncies per homofòbia. Bromson també augura que el nou govern intentarà perjudicar les ONG reduint-ne el finançament: "Volen evitar que parlem", assegura. "Tot el que s'ha aconseguit en els darrers 30 anys està en risc", diu Amit Lev, un altre activista LGTBI, que afegeix que "la situació pot acabar sent molt perillosa, no només per als homosexuals, sinó per a altres minories com les dones, els palestins o els jueus mizrahim [oriünds del Pròxim Orient]".

El paper de Netanyahu

Tot i les propostes i declaracions homòfobes dels seus socis, Netanyahu ha assegurat que el seu govern no perjudicarà els homosexuals. I fins i tot ha titllat les paraules d'alguns dels seus ministres d'"inacceptables". Hi ha divisió d'opinions sobre si Netanyahu voldrà frenar, o podrà frenar, les iniciatives dels seus socis. Amit Lev opina que "Netanyahu és un gran mentider" i considera que tant la retòrica actual com les propostes polítiques ja han fet mal. Per la seva banda, Avi Soffer, activista pels drets LGTBI des dels anys 90, confia en l'habilitat del primer ministre per evitar que es portin a terme propostes homòfobes i recorda que Israel té "una comunitat LGTBI molt forta" i que "el 70% de la població li dona suport". "No hi haurà grans diferències. Jo conec a Netanyahu i, tot i que no soc un profeta i en política israeliana mai no hi ha res segur, no crec que ho permeti. No tindria el suport del seu propi partit", indica. "No estic content i preferiria que tot fos diferent, però no tinc por."

stats