Nikki Haley derrota a Donald Trump per primera vegada gràcies a les primàries de Washignton

L'antipatia que sent la capital cap a Trump permet que Haley s'emporti els 19 delegats

3 min
Nikki Haley durant un acte de campanya

WashingtonUna mica d'aigua per a Nikki Haley enmig del desert de les primàries republicanes. Haley ha aconseguit la seva primera victòria contra l'expresident Donald Trump als comicis que se celebraven aquest diumenge a Washington. La capital del país, que mai ha sentit simpatia per a Trump, no oblida els fets del 6 de gener de 2021. Però el triomf de l'exgovernadora de Carolina del Sud és agredolç i té poc pes més enllà de ser el primer.

El districte de Columbia sempre ha estat de majoria demòcrata i la participació a les urnes ha estat molt baixa. Només s'han emès al voltant d'uns 2.000 vots dels quals el 63% han estat per a Haley. Gràcies a això, l'exambaixadora de l'ONU suma 19 delegats més que li deixen un balanç total de 43.

La victòria de Haley a Washington és un copet a l'esquena just abans del Superdimarts, el 5 de març, però no és representativa del sentiment que hi ha a les files republicanes. Al cens republicà de la capital tan sols hi ha uns 23.000 votants registrats i l'afluència a l'hotel Madison, l'únic punt de votació que hi havia, ha estat magre. El resultat d'aquesta votació és tan poc significatiu que quasi no se li presta atenció dins del calendari electoral i no es pot interpretar com un canvi de tendència. Com a molt pot ser vist com un raig d'esperança per a Haley en els territoris on dimarts hi hagi primàries obertes.

Totes les enquestes segueixen situant a Trump com el guanyador del Superdimarts. És molt difícil que Haley, amb només 43 delegats, aconsegueixi enganxar-se a Trump (que té 244) i salvi la distància que els separa. Sobretot si es té en compte que els dos territoris on hi ha en joc més delegats són Texas (161) i Califòrnia (169). A Texas, Trump gaudeix d'una gran popularitat i ja a les primàries del 2020 va arrasar amb el 94% dels vots. A Califòrnia els resultats van ser els mateixos: el magnat es va emportar el 92% dels vots.

L'única vegada que Trump va ser capaç de guanyar les primàries de Washington va ser el 2020, i aleshores era l'únic candidat. El 2016 va perdre en aquests mateixos comicis contra el senador Marco Rubio, quedant en tercer lloc. Només va aconseguir el 13,8% dels vots i es va quedar sense delegats també.

Donarà suport a Trump?

La victòria d'aquest diumenge no esborra de l'horitzó de Haley les males projeccions per al Superdimarts i una pregunta que ja fa dies que ressona: si es retira del procés de primàries, donarà suport a Trump? Sigui quina sigui la sortida que elegeixi, cap serà fàcil. Si es rendeix davant el magnat i aquest accepta el seu suport, suposaria contradir la imatge anti-Trump que ha construït durant tota la seva campanya. Si continua jugant el paper de la resistència dels moderats dins del partit i es manté en la seva línia, el més probable és que s'acabi convertint en una pària entre els seus. Almenys a curt termini.

En una entrevista feta a l'NBC el mateix diumenge de les primàries de Washington, Haley ha insistit que continuaria competint mentre segueixi veient que "hi ha lloc" pels valors que representa. A la pregunta de què faria amb els seus delegats si es retira de les primàries, Haley ha insinuat que ja no se sent lligada a la promesa d'haver de donar suport a l'eventual nominació republicana, però tampoc ha descartat la possibilitat d'acabar donant el seu suport a l'expresident.

stats