Àfrica
Internacional 05/06/2021

Nigèria prohibeix Twitter al país després que la xarxa esborrés un tuit del president

El govern nigerià al·lega que la plataforma perjudica "l'existència corporativa" del país i amenaça amb jutjar qui se salti la prohibició

ARA
2 min
Diaris en un kiosk a Abuja anuncia la prohibició de Twitter.

BarcelonaEl govern de Nigèria va anunciar divendres que suspèn totes les operacions de Twitter al país de manera "indefinida", dies després que la xarxa social esborrés un tuit del president Muhammadu Buhari per violar les normes de la plataforma. El govern no va mencionar aquest incident quan va anunciar la prohibició de la xarxa, i va explicar com a argument que Twitter soscava "l'existència corporativa" de Nigèria.

El tuit eliminat a Buhari l'1 de juny parlava de la Guerra Civil Nigeriana del 1967-70 i de tractar "aquells que avui es comporten malament" amb "un llenguatge que entendran". "Molts dels que es porten malament avui són massa joves per ser conscients de la destrucció i la pèrdua de vides que es van produir durant la Guerra Civil de Nigèria. Els que vam estar als camps durant 30 mesos, que vam passar la guerra, els tractarem en l'idioma que entendran", deia la piulada. Un portaveu de la xarxa social va dir en aquell moment que aquest comentari violava les normes de Twitter i per això havia estat esborrat. Era el primer cop que la xarxa esborrava un comentari del president nigerià.

Tot i no vincular-ho amb aquest fet, la prohibició total de l'ús de Twitter a Nigèria s'ha imposat de manera estricta des d'aquest dissabte, fins al punt que el govern amenaça amb jutjar els individus o les empreses del país que se saltin aquesta prohibició.

El govern ha ordenat a les xarxes de comunicacions telefòniques que operen al país que bloquegin l'accés a Twitter per als nigerians, però alguns usuaris estaven aconseguint evitar el bloqueig. Per això, el ministre de Justícia, Abubakar Malami, ha dit aquest dissabte en un comunicat que ha ordenat a la Fiscalia que "entri en acció" i "porti davant de la justícia immediatament aquells que incompleixin la prohibició del govern federal" de les operacions de Twitter a Nigèria.

Twitter, que el mes d'abril va anunciar que instal·laria la seva seu africana a l'estat de Ghana, s'ha mostrat "profundament preocupada" pel moviment del govern nigerià i ha dit que està investigant l'assumpte i que en parlarà quan en tingui més informació. Com a país més poblat de l'Àfrica, la pèrdua de Nigèria suposa un cop important per a la xarxa en aquest continent.

stats