Internacional 03/03/2021

Nicola Sturgeon refusa la teoria conspirativa de Salmond per "absurda"

La ministra principal s'enfronta a una moció de censura presentada pels conservadors

2 min
nicola sturgeon, prestant jurament abans de començar la sessió de la comissió d'investigació

londresLa ministra principal d’Escòcia, Nicola Sturgeon ha refusat per "absurdes" les acusacions del seu predecessor i exlíder del Partit Nacional Escocès (SNP), Alex Salmond, segons les quals hi havia un complot per apartar-lo de la vida pública. En la seva compareixença davant del comitè parlamentari que analitza com el govern escocès va dur a terme la investigació sobre les acusacions d’abusos sexuals contra Salmond que van esclatar l’agost del 2018, Sturgeon ha insistit aquest dimecres que en cap moment havia trencat el codi ministerial. La declaració ha començat a les nou del matí, hora local.

Nicola Sturgeon ha dit que la veritat dels fets és "simple": "[Ateses les queixes d’almenys dues dones contra el comportament de Salmond] Em vaig negar a seguir el patró habitual de permetre a un home poderós utilitzar el seu estatus i les seves connexions per obtenir el que vol". La setmana passada va intervenir davant la investigació Salmond.

Sturgeon, que lluita per la seva supervivència política atès les acusacions que pesen sobre ella, i que podrien acabar obligant-la a dimitir, ha admès que el seu govern va cometre un "error molt greu" en el moment d’investigar les denúncies al permetre que, per negligència, es conegués el nom de les dues funcionàries que havien presentat les denúncies.

Com ja havia fet la setmana passada durant una conferència de premsa dedicada a l’evolució de la pandèmia, encara que va reiterar que era "indiscutible" que Salmond havia estat exculpat de tots els càrrecs penals pels quals havia sigut jutjat, també ha dit que el seu comportament havia sigut "profundament inadequat". Al llarg de les sis hores de testimoni de la setmana passada, Salmond no ha expressat “ni una sola paraula de penediment o reflexió, ni tan sols un simple reconeixement" cap a les dones amb què presumptament s’hauria comportat incorrectament.

En la declaració amb què ha obert el seu testimoni, ha conclòs: "He regirat en la meva ànima sobre tot això moltes, moltes vegades. Pot ser que no encertés en tot, això ho han de jutjar els altres, però és una de les situacions polítiques i personals més odioses que he vist mai. Crec que vaig actuar correctament i adequadament".

La versió de Sturgeon sobre quan va conèixer les acusacions contra Salmond, que havia dit al Parlament que se’n va assabentar quan el va visitar a la seva casa de Glasgow el 2 d'abril del 2018, ha sigut refutada per dos testimonis diferents en la declaració feta davant de la comissió. Demà Sturgeon s'enfronta a una moció de censura presentada pels conservadors.

stats