Tiroteig

Un nen de 12 anys en mata un altre i en fereix dos més en una escola a Finlàndia

El sospitós, ja detingut, no podrà ser empresonat perquè és menor de 15 anys i passarà a disposició dels serves socials

ARA
2 min
Un grup de policies a l'escena d'un tiroteig, a l'escola a Vantaa, aquest matí de dimarts.

BARCELONAUn nen de 12 anys armat amb una pistola ha matat aquest matí un company, de la mateixa edat, i n'ha ferit dos més, també de 12 anys, a l'escola Viertola, de Vantaa, la quarta ciutat més gran de Finlàndia, situada al nord de la capital, Hèlsinki. Era el primer dia de classe després del llarg cap de setmana de Pasqua. El presumpte autor ha sigut detingut una hora després, segons ha informat la policia. El diari HS ha informat també que l'incident només ha afectat una aula del centre. Els dos ferits estan en estat greu. La policia ha afirmat també que l'arma homicida tenia llicència i pertanyia a un familiar del sospitós. Els quatre nens involucrats són de nacionalitat finesa i res fa sospitar, almenys en els primers estadis de la investigació, que hi hagi antecedents de comportament violent entre ells que puguin explicar què ha desencadenat l'atac.

L'escola primària que ha patit la impactant tragèdia té uns 800 alumnes, d'entre 7 i 16 anys, i 90 treballadors, segons ha informat l'emissora finesa YLE. Poc després que s'avisés la policia, a les 09.07 h d'aquest matí, un nombrós grup de pares i mares s'han reunit davant del centre. La presència policial ja era ben visible –desenes d'agents fortament armats hi havien arribat en diversos cotxes a les 09.17 h. Cap a les 10.00 h, dues ambulàncies abandonaven l'escola.

El primer ministre finlandès, Petteri Orpo, ha qualificat el tiroteig de "profundament impactant". En una piulada a X, abans Twitter, ha dit que "l'escena del tiroteig a Vantaa sorprèn profundament", i ha afegit: "Els meus pensaments estan amb les víctimes, els seus éssers estimats i els altres alumnes i personal de l'escola Viertola. Estem seguint de prop la situació i esperem que actualitzin la informació".

En un interrogatori preliminar, el sospitós ha admès l'acte, segons el comunicat de la policia. La llei finesa prohibeix l'empresonament dels menors de 15 anys, encara que hagin comès un assassinat. En conseqüència, serà posat a disposició dels serveis socials.

Finlàndia havia viscut dos tirotejos mortals en escoles en qüestió de mesos els anys 2007 i 2008. El 2007, un estudiant de 18 anys va matar a trets sis alumnes, la infermera de l'escola i el seu director a la petita ciutat de Jokela, al nord de Hèlsinki. L'any següent un altre estudiant va matar nou alumnes i un professor amb un rifle semiautomàtic en un centre politècnic de la ciutat occidental de Kauhajoki. El 2019 hi va haver un altre incident, en una altra escola politècnica, amb un mort i nou ferits. Els tiroteigs van provocar un enduriment de les lleis sobre armes, que exigeixen que els propietaris tinguin almenys 20 anys, quan abans només calia que en tinguessin 18. Qualsevol persona de més de 15 anys, però, pot sol·licitar un permís per utilitzar l'arma d'un altre ciutadà. Finlàndia és coneguda com un país de caçadors i entusiastes de les armes. Té 430.000 propietaris d'armes amb llicència en una població de 5,5 milions, segons les estadístiques oficials.

stats