Internacional 14/02/2023

El negoci ocult que porta embarassades russes a parir a l’Argentina

El govern investiga el cas de 10.000 embarassades de Rússia que han arribat al país des que va començar la guerra a Ucraïna

Berta Reventós Meseguer
3 min
Una dona embarassada en un aeroport

Buenos AiresEl govern argentí investiga a fons l’arribada de més de 10.000 embarassades russes a l’Argentina en l'últim any, des que va iniciar-se la invasió contra Ucraïna. La pauta identificada pel departament de Migracions és la següent: les dones volen al país en un estat avançat de l’embaràs, donen a llum i al cap d’unes setmanes tornen a Rússia amb el nounat, deixant engegat a l’Argentina el procés de tramitació de la ciutadania per al seu fill. En qüestió de mesos, el nadó gaudeix d’una ciutadania que al cap de dos anys és extensible als progenitors. Amb el passaport argentí es pot ingressar en 173 països sense visat, incloent-hi tota la Unió Europea, el Regne Unit i el Japó, així com tramitar fàcilment un visat de llarga durada als Estats Units. En canvi, el passaport rus cada vegada té menys garanties, a causa de les sancions imposades a Moscou per la invasió d’Ucraïna.

L’alerta es va activar dijous passat, quan 33 dones russes embarassades aterraven a l’aeroport internacional d’Ezeiza, a Buenos Aires, en un vol d’Ethiopian Airlines. En el control d’accés, sis d’elles van aixecar sospites al dir que no tenien bitllet de tornada i que no sabien on anaven a fer turisme. Van ser retingudes durant unes hores, però finalment van poder ingressar al país, emparant-se en la mateixa legislació argentina. Van entrar amb un permís de 90 dies prorrogables, l’habitual per als visitants temporals. Totes tenien entre 25 i 35 anys i es trobaven entre la setmana 32 i 34 d’embaràs.

El departament de Migracions argentí ja va detectar l’arribada massiva de dones russes gestants el mes d’agost passat, però últimament les xifres han augmentat significativament –només en els últims tres mesos n'han arribat 5.000–, i per això s’ha activat un enduriment dels controls a l’aeroport i un desmantellament de les agències que faciliten aquest servei, ara mateix sota investigació judicial, tot i que no és senzill demostrar que sigui una activitat il·legal.

Un negoci milionari en un país d’acollida

L’anomenat “turisme de naixement” està capitalizat per Kirill Makoveev, rus instal·lat a Buenos Aires des del 2015 i fundador el 2017 de l’agència RuArgentina. Ofereix paquets complets a les embarassades, que inclouen tots els serveis que necessitaran en el seu viatge: bitllets d’avió, una clínica (privada) on parir, allotjament, traductors i un servei que tramita la ciutadania argentina als nounats sense que aquests, ni les mares, es trobin ja al país. El cost de tot plegat s’enfila, segons diverses fonts, fins als 35.000 dòlars. Generalment es tracta de clientes amb un alt poder adquisitiu.

L’Argentina és coneguda per facilitar l’entrada i permanència de persones estrangeres. És el país llatinoamericà que més migrants acull: més de 2 milions el 2022, segons xifres de l’ONU. A la Constitució s'hi llegeix: “Els estrangers gaudeixen en el territori de la nació de tots els drets civils del ciutadà. Poden exercir la seva indústria, comerç i professió, posseir béns arrels, comprar-los i alienar-los, navegar els rius i les costes, exercir lliurement el seu culte, testar i casar-se d’acord amb les lleis”. La directora de Migracions, Florencia Carignano, ha condemnat que aquesta flexibilitat es tradueixi en activitats lucratives per part d’organitzacions que considera “mafioses”.

El diari britànic Guardian va entrevistar Eva Pekurova, que havia parit a l’Argentina per garantir a la seva criatura “un futur amb més llibertat”. Ella mateixa gestiona una agència de turisme de naixement i explicava que tenien el costum de treballar amb Miami com a destinació preferida per parir però que el tancament de les fronteres arran de la pandèmia de covid-19 i la posterior guerra a Ucraïna havia dificultat els viatges de Rússia als Estats Units i havia fet de l’Argentina el nou país que, gràcies a la facilitat d’ingressar-hi, ofereix aquesta possibilitat. “Si no comencem a controlar a qui donem el passaport, perdrem la confiança que tenim amb altres països”, va advertir Carignano al diari argentí Perfil.

stats