L'atac rus a Ucraïna
Internacional 23/11/2022

Un nadó mort en una nova pluja de míssils russos que posa en alerta tot Ucraïna

Els bombardejos deixen milions de persones sense llum i aigua

3 min
Residents de Kherson esperant per sortir de la ciutat amb autobusos d'evacuació.

BarcelonaLes sirenes han sonat aquest dimecres en pràcticament totes les regions d'Ucraïna davant l'amenaça d'una nova onada d'atacs amb míssils russos. Segons les autoritats ucraïneses, s'han produït explosions en diverses regions, també a Kíiv, on hi ha hagut almenys tres morts i onze ferits, segons l'administració militar de la ciutat. L'alcalde de la capital, Vitali Klitxkó, ha informat d'un atac a una infraestructura essencial de la ciutat. Segons autoritats regionals, tota la regió de Kíiv –on viuen uns tres milions de persones– s'ha quedat sense electricitat i la capital també està sense subministrament d'aigua. Els bombardejos s'han produït en diverses parts del país, incloses les províncies de Mikolaiv i Dnipropetrovsk, i també a Lviv, a l'oest, on un milió i mig de persones no tenen electricitat.

A més, els atacs amb míssils russos a la infraestructura energètica d'Ucraïna han provocat una "apagada massiva" a Moldàvia, segons ha assegurat el ministre d'Energia del país, Andrei Spuni. L'agència Reuters ha informat que al voltant de les 15.30 hores s'ha restablert el subministrament d'electricitat a la capital, Chisinau. Segons les forces armades ucraïneses, Rússia ha disparat 67 míssils aquest dimecres, gairebé la meitat sobre Kíiv. El comandant en cap, Valeri Zalujni, ha afegit que les forces ucraïneses n'han interceptat 51.

Durant la matinada també hi ha hagut un atac a la regió de Zaporíjia. A la ciutat de Vilniansk, un nadó acabat de néixer ha mort en un bombardeig a una maternitat, segons les autoritats ucraïneses. El servei d'emergències estatal ha dit que en el moment de l'atac una dona amb un nounat i un metge eren al centre, un edifici de dues plantes que ha quedat destruït. El metge i la mare han pogut ser rescatats amb vida, mentre que el nadó ha mort. Des de l'inici de la guerra, els atacs russos han matat almenys 438 criatures i 841 han quedat ferides, segons dades de la Fiscalia General d'Ucraïna.

El president ucraïnès, Volodímir Zelenski, ha anunciat que demanarà una reunió urgent del Consell de Seguretat de les Nacions Unides per discutir els atacs russos contra les instal·lacions energètiques del país. "L'assassinat de civils i la destrucció de les infraestructures civils són actes de terror. Ucraïna continuarà exigint al món una resposta definitiva a aquests crims", ha dit en un tuit.

"Centres d'invencibilitat"

L'exèrcit de Vladímir Putin continua atacant objectius civils, especialment instal·lacions energètiques, una estratègia que deixa els ucraïnesos en una situació crítica en un moment en què el fred comença a ser intens. En el seu missatge en vídeo nocturn, Zelenski ha promès refugis amb calefacció, aigua, electricitat, internet i accés a medicaments que estaran oberts per a tothom i durant les 24 hores del dia i que ha batejat com a "centres d'invencibilitat".

Els atacs russos de les últimes setmanes han deixat sense llum deu milions d'ucraïnesos, i l'operador estatal d'electricitat ja ha avisat que hi haurà talls durant tot l'hivern. "Si es tornen a produir atacs massius russos i queda clar que l'electricitat no es podrà restablir durant hores, els centres d'invencibilitat entraran en acció amb tots els serveis clau", ha dit Zelenski. El primer ministre, Denís Xmihal, ha afirmat aquesta setmana que cada dia arriben a Ucraïna uns 8.500 grups electrògens.

Justament per evitar que els veïns es morin de fred, a Kherson ha començat l'operació d'evacuació de civils cap a zones menys afectades per la guerra. Dilluns el govern ucraïnès va informar que ajudaria els veïns de Kherson i Mikolaiv, recentment alliberades, a traslladar-se en àrees més segures al centre o l'oest d'Ucraïna, perquè tenen por que els danys de les infraestructures causats per la guerra siguin massa greus i els veïns no puguin aguantar l'hivern. Les autoritats ofereixen transport, allotjament i assistència sanitària.

Residents de Kherson esperant per pujar a un autobús d'evacuació i marxar de la ciutat.

Una altra infraestructura energètica clau sota una gran pressió per la guerra és la central nuclear de Zaporíjia. Aquest dimecres els caps de l'Agència Internacional de l'Energia Atòmica (AIEA), Rafael Grossi, i de l'operador rus Rosatom, Aleksei Likhatxev, s'han reunit a Istanbul per parlar sobre la seguretat de la planta. Membres de l'agència de vigilància nuclear de l'ONU van inspeccionar-la dilluns per avaluar l'impacte dels bombardejos del cap de setmana, que posen en risc la seguretat de la central nuclear més gran d'Europa.

Grossi ha explicat que la trobada ha servit per analitzar "assumptes operatius relacionats amb la seguretat" de les instal·lacions i que també han parlat sobre l'establiment "urgent" d'una zona de protecció i seguretat nuclear, una de les prioritats de l'agència. "Les parts han acordat continuar els contactes", ha dit Rosatom en un comunicat.

stats