Internacional 02/03/2023

Moscou acusa Ucraïna d'enviar sabotejadors "terroristes" al seu territori

Putin parla a la televisió d'"atac terrorista", mentre que Kíiv ho qualifica d'operació "clàssica de falsa bandera"

4 min
Imatge diurna de la destrucció causada aquesta passada nit per un atac rus a Zaporíjia.

LondresEl portaveu del Kremlin, Dmitri Peskov, ha informat aquest dijous que les forces de seguretat russes han intercanviat trets amb un suposat grup de sabotatge ucraïnès que hauria fet en les passades hores una incursió transfronterera a la regió de Briansk i Kursk, i hauria causat almenys un mort.

Immediatament després de l'anunci de Peskov, en declaracions a la televisió russa, el president Vladímir Putin ha dit que les forces ucraïneses havien dut a terme el que ha titllat d'atac "terrorista" i que havien obert foc deliberadament contra civils. En la mateixa al·locució televisada, Putin ha tornat a qualificar de tasca de "protecció contra els neonazis i terroristes" els bombardejos que l'exèrcit rus fa des de fa un any indiscriminadament contra la població ucraïnesa, així com la destrucció sistemàtica de les infraestructures civils del país veí.

La suposada acció de sabotatge ha sigut qualificada per Kíiv d'operació de "falsa bandera" i de nova "provocació" del Kremlin. Mikhailo Podoliak, conseller del president Volodímir Zelenski, ha assegurat al seu compte de Twitter: "La història sobre el grup de sabotatge ucraïnès a la Federació Russa és una provocació deliberada clàssica. Rússia vol espantar la seva gent per justificar l'atac a un altre país i la seva creixent pobresa després d'un any de guerra. El moviment partisà a Rússia és cada cop més fort i més agressiu. Temeu la vostra resistència".

Putin ha cancel·lat un viatge previst a la regió del Caucas del Nord de Rússia i aparentment ha mantingut contactes regulars amb els caps militars i de seguretat. Aquest divendres tindrà lloc una reunió del Consell de Seguretat Nacional de Rússia. Els vídeos publicats al canal de Telegram del Cos de Voluntaris Russos, un grup de russos que lluiten contra Putin juntament amb l'exèrcit ucraïnès, pretenien mostrar les seves tropes a la regió de Briansk reivindicant l'atac. La veracitat del vídeo, però, no ha pogut ser ratificada per fonts independents.

"Ha arribat el moment que els russos entenguin que no són esclaus. Aixeca't i lluita!", diu un home armat en un vídeo publicat al canal. Està al costat del que sembla ser un centre mèdic rus. "No apuntem a civils o persones desarmades", diu.

Per la seva banda, Andrii Iusov, portaveu de la intel·ligència militar d'Ucraïna, ha explicat que el Cos de Voluntaris Russos lluita contra el règim de Putin i els seus partidaris. "Potser els russos es comencen a despertar", ha dit. El grup forma part de la Legió Estrangera d'Ucraïna, formada a l'inici de la guerra.

En relació amb la suposada acció, els mitjans estatals russos han assegurat que "desenes de persones armades" s'han infiltrat en dues localitats i han agafat fins a sis persones com a ostatges. El poble més afectat ha sigut Lubetxanie, a la regió de Briansk. Les mateixes informacions asseguren que “els sabotejadors han disparat contra un cotxe en marxa". La víctima mortal hauria sigut conseqüència d'aquests trets, segons Aleksandr Bogomaz, governador de Briansk. Inicialment s'havia afirmat que els combatents havien obert foc contra un autobús escolar, però això ha sigut posteriorment negat per altres funcionaris locals, que han recordat que les escoles de la zona estan tancades.

En un discurs que va pronunciar dimarts, Vladímir Putin va demanar al servei de seguretat de l'FSB que reforcés les fronteres russes i intensifiqués la seva repressió contra l'"escòria" que actua amb el suport d'Occident i que, d'acord amb les seves paraules, pretén desestabilitzar Rússia. Immediatament després que es coneguessin les informacions del Kremlin, amb una coordinació perfecta, diferents veus de la línia més dura de Rússia han sortit a defensar una nova onada de mobilitzacions i l'augment dels atacs amb míssils a Ucraïna.

La destrucció de Kíiv

No és la primera vegada que Moscou denuncia l'acció de sabotejadors. Al desembre comandaments de l'FSB van informar que un "grup de sabotatge" ucraïnès, format per quatre persones, havia sigut "liquidat" mentre intentava entrar a Briansk. "Avui les últimes línies vermelles s'han esborrat a la regió de Briansk –ha escrit Konstantin Malofeev, un magnat rus ultraconservador–. El règim terrorista de Zelenski ha de ser destruït a Kíiv. El que hem de fer ara és arribar-hi".

Al seu torn, membres autoidentificats del Cos de Voluntaris Russos han refusat la denúncia de Moscou i han assegurat que els informes dels mitjans estatals sobre terroristes ucraïnesos són propaganda del Kremlin. "Hem vingut a la regió de Briansk per mostrar als nostres compatriotes que hi ha esperança, que els russos lliures amb armes a les mans poden lluitar contra el règim".

Abbas Galliamov, un analista polític rus citat per l'agència Tass, ha rebutjat les afirmacions que asseguren que l'atac és una operació de "bandera falsa" russa destinada a justificar una escalada de la guerra. "És impossible arribar a una refutació més gràfica de la tesi de Putin que tot va segons el previst que la transferència de les hostilitats al territori rus", ha dit. De fet, des del final de la Segona Guerra Mundial, Vladímir Putin és el primer líder del Kremlin que ha estat testimoni d'atacs enemics en territori rus.

La informació d'aquest dijous arriba després d'una onada d'atacs amb dron al sud i l'oest de Rússia aquesta setmana. A més, dimarts Moscou va denunciar un altre atac contra una infraestructura de Gazprom a 70 quilòmetres al sud de Moscou.

Al centre de Bakhmut

Mercenaris de Wagner al centre de Bakhmut (2/3/2023).

D'altra banda, el fundador del grup de mercenaris Wagner ha afirmat que han arribat gairebé al centre de Bakhmut, l'estratègica ciutat del Donbass que fa mesos que el Kremlin intenta conquerir. En un post de Telegram, el servei de premsa d'Ievgueni Prigojin, fundador de Wagner, diu: "Els nois estan fent el ximple, gravant vídeos casolans. Ho han portat aquest matí de Bakhmut, pràcticament del centre de la ciutat". Al vídeo apareixen homes uniformats aixecant una pancarta de Wagner a dalt d'un edifici de diverses plantes semienfonsades. Un dels homes hi balla, amb una guitarra a la mà, en referència al sobrenom informal dels Wagner, Els Músics.

Wagner ha encapçalat l'assalt rus a Bakhmut, una ciutat que abans de la guerra tenia una població de 75.000 habitants. Els últims mesos han avançat de manera constant però progressiva pels afores. La seva conquesta posa en perill les línies de subministrament d'Ucraïna. Aquesta informació de Wagner, però, no s'ha pogut verificar de manera independent. Les imatges, amb tot, resulten prou eloqüents.

stats