Amèrica Llatina

Almenys 23 morts i 65 ferits al desplomar-se un pont del metro a Ciutat de Mèxic

S'havien denunciat problemes de manteniment de la línia afectada i els veïns havien denunciat esquerdes després del terratrèmol del 2017

Maria Abi-Habib, Oscar Lopez, Mike Ives (The New York Times)
3 min
El metro s'ha desplomat sobre una carretera plena de cotxes

Ciutat de MèxicUn pont de la via elevada de la línia 12 del metro de Ciutat de Mèxic s'ha ensorrat i ha fet caure els vagons d’un tren ple de passatgers. Han mort almenys 23 persones, inclosos alguns nens, i com a mínim 65 han resultat ferides. Quan els equips d’emergències han arribat a l'escenari de l'accident els vagons de tren s'inclinaven sobre el terra enmig de cables enredats i metall retorçat. Han pogut extreure encara desenes de persones de les restes i n'han transportat més de 70 als hospitals. Els testimonis observaven commocionats l'escena.

El dramàtic vídeo de l’incident mostrava com el pas elevat es desplomava sobtadament en una pluja d’espurnes i feia aixecar un núvol de deixalles mentre un dels vagons del tren es precipitava contra un vehicle que circulava per la carretera de sota. Familiars desesperats van acudir al lloc dels fets buscant informació dels seus éssers estimats, mentre d'altres recorrien els hospitals de la ciutat amb l’esperança de trobar-hi el seu familiar. "Estic buscant el meu fill –deia la mare d'un nen de 13 anys a una cadena de televisió local plorant–. Era al metro i no el trobo". Moltes famílies van ser dirigides a l'Hospital Belisario Domínguez, a poca distància, on esperaven novetats sobre les víctimes.

Projectors il·luminaven el pont ensorrat mentre els equips de rescat intentaven trobar supervivents entre la runa. Ambulàncies, bombers, militars i treballadors del departament forense de Mèxic anaven i venien mentre un helicòpter sobrevolava el lloc. Dimarts, a la sortida del sol, la recerca de supervivents s'havia convertit ja en gran part en una operació de recuperació de cadàvers, amb quatre dels cossos encara atrapats a les restes, segons explicaven des del govern. "És una notícia trista –deia el president Andrés Manuel López Obrador–. Enviem el nostre condol a les famílies de les víctimes de l'accident".

Serveis d'emergència treballant al lloc on s'ha desplomat un pont del metro a Ciutat de Mèxic.
Ambulàncies al lloc de l'accident a Ciutat de Mèxic.

L'accident es va produir a les 22.22 hores de dilluns –hora local a Mèxic, és a dir, dimarts a la matinada a Catalunya– en un dels trams del metro més nous de la ciutat, la línia 12, que es va inaugurar el 2012. Els veïns de la zona havien expressat la seva preocupació per la integritat estructural del pas superior, incloses les esquerdes al formigó, després que un poderós terratrèmol devastés parts de la ciutat el setembre del 2017.

Hernando Manon, de 42 anys, que viu a la zona, tornava a casa de la feina quan va veure espurnes il·luminant el cel nocturn i un tren que queia. Explica que ell mateix era una de les moltes persones que havia notat esquerdes al formigó després del terratrèmol. Tot i que semblava que s’havien eliminat, diu, no se sabia l’abast de les reparacions. La cap de govern de la Ciutat de Mèxic, Claudia Sheinbaum, defensava que es feia manteniment cada dia a la línia del tren, però ha promès que hi haurà una investigació. "En aquest moment, no podem especular sobre el que ha passat", ha dit Sheinbaum a la premsa. "Hi ha d'haver una investigació profunda i qui en sigui responsable ha de retre comptes". Mentrestant, ha afegit, la línia 12 romandrà tancada mentre les autoritats investigaven la causa de l'accident.

Promesa d'investigació

Sheinbaum no ha descartat la possibilitat de nous incidents a la línia de tren danyada i ja ha anticipat que l’avinguda que passa per sota de la línia, per la qual circulaven desenes de cotxes en el moment de l'accident, quedarà tancada durant la investigació. Marcelo Ebrard, ministre d'Afers Exteriors de Mèxic, ha qualificat l'accident de "terrible tragèdia" al seu compte de Twitter. "Per descomptat, s'haurien d'investigar les causes i definir-ne les responsabilitats". Ebrard va ser alcalde de Ciutat de Mèxic del 2006 al 2012, quan es va construir la nova línia, i les acusacions de mala construcció i planificació van sorgir tan aviat com es va inaugurar. La línia es va tancar breument el 2013 per reparacions.

El metro de la capital mexicana és un dels més concorreguts del món: transporta prop de 6 milions de persones els dies laborables. Diverses organitzacions de ciutadans han criticat la precarietat de les instal·lacions i la falta de manteniment que causa freqüents interrupcions en el servei de metro.

Copyright by The New York Times

stats