Atac

Dos morts i 21 ferits per un tiroteig en una zona d'oci a Oslo

La policia investiga l'atac com un possible crim d'odi

Ara
3 min
La policia, al lloc de l'atac a Oslo, la capital noruega.

BarcelonaDues persones han mort i 21 més han resultat ferides, deu de les quals greus, en un tiroteig que ha tingut lloc aquest divendres a la nit en una zona d'oci d’Oslo, la capital de Noruega. La policia està investigant els fets com un possible atac terrorista, ja que es podria tractar d’un crim d’odi perquè es va produir a l’exterior de diversos establiments freqüentats per la comunitat gai.

La policia ha detingut un home de 42 anys, que té passaport noruec però que és d’origen iranià, i que ja estava fitxat pels agents, segons ha informat en una roda de premsa el cap de la investigació, Christian Hatlo. Es creu que ell seria l’únic agressor. Malgrat això, la desfilada amb motiu del Dia de l'Orgull Gai, que estava prevista per a aquest dissabte, ha sigut cancel·lada per recomanació de la policia.

L’atac s'ha produït poc després de la una de la matinada en tres punts diferents d’una zona d’oci: al pub London, a prop del club de jazz Herr Nilsen i en un establiment de menjar per emportar-se. L’agressor ha fet servir dues armes, una pistola i una arma automàtica. “Vaig veure un home que va arribar amb una bossa, va treure una pistola i va començar a disparar”, descriu un periodista de la cadena pública NRK, Olav Roenneberg, que era al lloc dels fets. “Al començament vaig pensar que es tractava d’una pistola d’aire comprimit. Però quan vaig veure que el vidre del bar del costat quedava trencat, em vaig adonar que havia de córrer per buscar refugi”, continua relatant. També declara que la gent al començament no era conscient del que estava passant, però que després tothom va entrar en pànic.

Una dona ha explicat al diari Verdens Gang que l’agressor apuntava amb precisió cadascun dels seus objectius abans de disparar. “Quan em vaig adonar que no era cap broma, em vaig posar a córrer”, ha afegit. Un altre home ha relatat a aquest mateix rotatiu que va veure molta gent a terra amb ferides al cap. Per la seva banda, el pub London, que ha estat un dels llocs on es va produir el tiroteig, ha qualificat l’atac al seu compte de Facebook “d’absolutament horrible i malvat”.

La policia ha informat que està investigant si la desfilada amb motiu del Dia de l’Orgull Gai era en realitat l’objectiu de l’atac o si hi havia altres motius. Així mateix, el cap de la investigació, Christian Hatlo, ha declarat que han d’analitzar si l’agressor té algun trastorn mental. “Hem de revisar tota la seva història clínica”, ha afirmat.

Gent commocionada aquest dissabte a la zona on va tenir lloc el tiroteig.

El primer ministre de Noruega, Jonas Gahr Store, ha dit que el tiroteig ha estat un “atac terrible i profundament impactant contra persones innocents”. I ha afegit: “Encara no sabem què hi ha darrere d’aquest horrible atac. Però vull dir a la gent queer que té por i que està de dol que estem amb ells”.

Per la seva banda, el president del Parlament noruec, Masud Gharahkhani, ha lamentat que una cosa “tan brutal i horrible pugui succeir” i ha destacat que la gent havia sortit a la nit per “celebrar la diversitat i l’amor”.

Noruega és un país amb taxes de delinqüència inferiors a altres països occidentals, però ja ha viscut altres tirotejos motivats per l’odi, com ara la massacre de 77 persones pel terrorista d'extrema dreta Anders Behring Breivik l’any 2011.

 

stats