Internacional 21/05/2021

"Mort al servei de la República": el reconeixement als sanitaris morts per covid-19

Macron crea una figura que atorgarà ajuts als fills dels treballadors públics que morin en exercici de les seves funcions

Mar Bermúdez i Jiménez
2 min
Macron ahir durant l’acte de commemoració pels 200 anys de la mort de Napoleó.

BarcelonaEl president francès, Emmanuel Macron, ha anunciat la creació de la figura de "mort al servei de la República" per a tots els treballadors públics que han perdut la vida ajudant "al bé comú". En el context actual es refereix especialment a tots els funcionaris que han mort a causa de la pandèmia de covid-19, que Macron ha definit com a "circumstàncies excepcionals". Aquest estatus honorari permetrà que les seves filles i fills puguin esdevenir pupilles de la République (fills de la República) i rebre així ajudes de l'estat. La creació d'aquesta figura és una promesa que Macron ja va fer durant la campanya electoral del 2017.

En un vídeo publicat al seu compte de Twitter, Macron explica que aquesta figura garantirà que els familiars de treballadors públics que morin en l'exercici de les seves funcions es puguin "beneficiar d'un suport material i moral per ajudar-los a recuperar-se". Així, els seus fills es convertiran en "fills de la República" i rebran ajudes escolars, laborals i fiscals. Per exemple, se'ls atorga un accés més fàcil a les beques nacionals d'educació, beneficis de protecció i suport de l'estat per a la seva educació fins als 21 anys, i un sistema d'impostos sobre herències més favorable. Per al president, aquest estatus és merescut per a tots els que "enmig d'una pandèmia han tingut cura de la vida dels altres" i per aquest motiu considera que la decisió de crear un reconeixement específic és "un acte de justícia i de fraternitat". "Tenim el deure de reconèixer que han portat la solidaritat fins al sacrifici", argumenta Macron.

La categoria de "mort al servei de la República" complementa les ja existents de "mort per França" i "mort pel servei de la nació". El primer d'aquests reconeixements està reservat principalment als soldats morts en acció, mentre que el segon, que es va crear l'any 2012, està dissenyat per honorar el compromís del personal que realitza missions de seguretat. Fins ara, però, no existia un reconeixement similar per a altres tipus de treballadors del servei públic.

"La República deu molt als que la serveixen, i encara més als que donen la vida per ella. Els fills dels funcionaris del servei públic que han mort durant la pandèmia seran fills de la República tal com van proposar François Jolivet i els diputats de La República en Marxa [el partit de Macron] fa un any", ha explicat en un tuit Christophe Castaner, el president d'aquesta formació a l'Assemblea Nacional. En un comunicat de premsa, el diputat Jolivet s'ha fet ressò de l'anunci "amb una gran satisfacció i una gran emoció". El 26 de maig del 2020 el Parlament francès va aprovar una resolució que ara es traduirà en una esmena a la proposta de llei sobre el model civil i el voluntariat dels bombers, que es votarà a l'Assemblea Nacional la setmana que ve.

Situació epidemiològica

Mentrestant, els indicadors del covid-19 a França milloren. El ministre de Salut ha declarat aquest divendres que hi ha 3.631 persones ingressades a cures intensives per covid-19, 138 menys que dijous. El nombre total de pacients de coronavirus també ha davallat, fins a uns 20.000. La xifra de morts diàries se situa en 109 als hospitals francesos, clarament per sota de les 173 de divendres passat i les 305 de fa dues setmanes.

stats